6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Soha többé szívószál!?

Az EU javasolja a műanyag szívószálak, italkeverők és fültisztító pálcikák betiltását

Az Európai Unió javaslatot tett egyes műanyag termékek, mint  például  a műanyag szívószálak, italkeverők,  fültisztító pálcikák és léggömb pálcikák  betiltására, amennyiben azok gyártása más anyagokból is könnyen megoldható.

A cél, hogy csökkentsék a strandokat és óceánokat szennyező hulladékot

A javaslat célja, hogy a felére csökkentsék a tíz leggyakoribb tengeri hulladék mennyiségét, és hogy elkerüljék a több mint 250 milliárd dollárra becsült környezeti károkat az elkövetkező 12 évben.

Frans Timmermans, az Európai Unió alelnöke azt mondta, hogy ezeket a műanyag használati eszközöket nem fogják teljesen betiltani, de lépéseket tesznek annak érdekében, hogy lehetőség szerint ezek fenntartható anyagból készüljenek.

"Továbbra sem lesz gond partyt szervezni, koktélt inni, és fület tisztítani" - mondta Timmermans.

Új javaslatokat is tett annak érdekében, hogy a környezetszennyező fizessen.

A javaslatot az EU parlamentje és a tagállamok még külön értékelik, de Timmermans azt reméli, hogy az eredmények 2019 májusáig megszületnek.

Ellentétben számos  EU-javaslattal, amelyeket a fogyasztói és környezetvédelmi csoportok azonnal megbírálnak azzal, hogy túl keveset akarnak túl későn,  hétfőn a reakciók többsége pozitív volt.

"Az egyetlen mód, hogy megállítsuk az óceánok műanyagokkal való szennyezését az, ha a forrást, azaz a termelést állítjuk le" - mondta Lasse Gustavsson, az Oceana környezetvédelmi csoport európai ügyvezető igazgatója, miközben dicsérte a kezdeményezést.

Az Európai Zöld Párt parlamenti képviselője, Monica Frassoni szintén üdvözölte a kezdeményezést, és hozzátette: "A probléma nagysága miatt az intézkedések meghozatalában nem támaszkodhatunk az egyes európai országokra, hanem Európa-színtű megoldást kell találnunk."

Az Európai Parlament adatai szerint a műanyaggyártás napjainkban 20-szor nagyobb volumenű, mint az 1960-as években  volt. A javaslat meghozatalában Kína azon döntése is szerepet játszott,  hogy többé nem importálja az EU hulladékának egy részét.

Forrás: http://time.com

Fontos számodra a környezetvédelem? Olvass tovább!
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok