12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Vége a Hitler haláláról szóló találgatásoknak?

A diktátor fogai elárulják, hogyan halt meg. De kérdés, hogy mennyire hihetünk az egyetlen professzornak, aki megnézhette?

A náci Németország utolsó napjainak történetét mítoszok és összeesküvés-elméletek uralják. Nagyon gyakoriak az olyasféle spekulációk, hogy Hitler nem halt meg 1945-ben: kiszökött Berlinből és új életet kezdett Dél-Amerikában, az Antarktiszon, esetleg a Hold túloldalán.

HITLER FOGAI ELÁRULJÁK, HOGYAN HALT MEG

A legelrugaszkodottabb mítoszok híveinek most le kell nyugodniuk, mert megjelent Hitler fogainak orvosbiológiai analízise. Az European Journal of Internal Medicine-ben publikált tanulmány szerint egyértelmű, hogy Hitler meghalt 1945-ben a bunkerében.

„A kétségtelenül eredeti fogak vizsgálatával bizonyítottuk, hogy Hitler meghalt 1945-ben. Be lehet fejezni az összeesküvés-elméleteket. Nem szökött Argentínába egy tengeralattjárón, nincs egy titkos bázison az Antarktiszon, és a Hold túlsó oldalán sincs” - mondta Philippe Charlier professzor az AFP hírügynökségnek.

A legtöbb történész egyetért abban, hogy Hitler és a barátnője, Eva Braun öngyilkosok lettek 1945. április 30-án, és – utolsó kívánságuk szerint – elhamvasztották őket. A szovjetek pár nap múlva bevették Berlint, és a Vörös Hadsereg titkosszolgálata megtalálta Hitler hamvait a bunker mellett. Állítólag benzint öntöttek a hamvakra, tovább égették azokat, míg azok legnagyobbrészt meg is semmisültek, ám megőrizték a felső állkapocs kis darabját és néhány fogat.

Egy jó évvel ezelőtt – 1946 óta először - egy nemzetközi kutatócsoportnak módja nyílt a fogak vizsgálatára. Összehasonlították a maradványokat a korabeli szovjet boncolási jegyzőkönyvekkel, amerikai archívumokban őrzött hivatalos röntgenfelvételekkel, fogászati kezelőlapokkal és egyéb adatokkal, és meg vannak győződve arról, hogy valóban Hitler fogait vizsgálhatták.

56 éves kora ellenére Hitlernek csak 4 saját foga és számos fém pótfoga volt

Az is világos, hogy nem mosott fogat elég gyakran. A saját fogak borzasztóan elhasználódtak, és az íny is sorvadt. A fém pótlások egy részén apró kék lerakódások vannak, amelyek a cián és a fémötvözet közötti kémiai reakcióra utalnak. Golyó ütötte seb vagy puskapor nyomát nem találták a kutatók. Bár mindez inkább a ciánmérgezést valószínűsíti, a kutatók óvakodnak a határozott állásfoglalástól.

„Nem tudjuk, hogy egy ampulla ciánnal ölte-e meg magát, vagy golyót röpített a fejébe. Valószínűleg mindkettő igaz” mondta Charlier.

Egy másik legendát, Hitler vegetáriánus voltát viszont erős valószínűséggé tettek a fogak.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.sciencedirect.com/, https://www.rottentomatoes.com/, https://www.rawstory.com/, https://www.historytv.eu/, https://www.archives.gov/

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok