9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Hihetetlen fotók: egy vízalatti fotópályázat nyertes képei

Néha annyira belemerülünk a földön kívüliek kutatásába, hogy elfelejtjük, van egy még mindig nagyrészt felderítetlen, rendkívüli világ a tengerek mélyén. Ezért, ha lehetőségünk adódik, hogy bepillantsunk a mélység titkaiba, rávetjük magunkat, hogy megosszuk azokat veletek.

Gyengéd óriások, Francois Baelen, a nagylátószögű kategória győztese, Óceánművészet fotópályázat 2018

 

egutóbb az Underwater Photography Guide magazin gondozásában megrendezett  Óceánművészet nevű verseny engedett bepillantást a „hullámok közé”. 2018-ban hetedik alkalommal hirdették ki a nyerteseket és fotóik olykor szinte hihetetlenek voltak.

A világ néhány legjobb vízalatti fotósa lencsevégre kapta az óceán óriásaitól a nevetségesen apró lényekig a világ legfurcsább és legcsodálatosabb lényeit. Vannak köztük kecsesek és méltóságteljesek, míg mások talán nem annyira fotogének.

A fotók tizenhat különböző kategóriába voltak besorolva, a technikai széles látószögtől a makróig, a tengeri életmódtól a vízalatti művészetig - a fotóstílusok és készségek széles skáláját felvonultatva. A csupaszkopoltyús csigák még saját kategóriát is kaptak, de őszintén szólva olyan furcsa kinézetű és olyan változatos formájú lények, hogy megérdemlik.  

A több mint 70 országból származó fotósok összesen 80.000 dollár értékű díjból részesültek. A szervezők szerint az idei év pályázatainak minősége az eddigi legjobb volt.

Az Óceánművészet vízalatti fotópályázat idei kiemelkedő képei tovább emelték a búvárfotósok által átugrandó lécet ” –nyilatkozta az Underwater Photography Guide (Vízalatti fotók albuma) kiadója Scott Gietler, amikor bejelentette a nyerteseket.

A Best in Show (a show legjobbja) díjat Duncan Morell nyerte el a Tengeri életmód kategóriában az Udvarló ördögráják balettje című fotójával. Az udvarlás közben elkapott ráják mozgása gyönyörű. Az óriási ördögráják, melyek uszonytávolságának mérete az 5 métert is elérheti, veszélyeztetettnek minősülnek, mivel a nagy halászatok járulékos fogásainak áldozatai. Így ennek a viselkedésnek a megörökítése tudományos és esztétikai szempontból is érdekes.

Duncan Murrell: Udvarló ördögráják balettje

Ha azon tűnődnél, hogy milyen nagyok is ezek a ráják, nézd meg az alábbi képet…

Különleges találkozás - Fotó: Alvin Cheung

Ez a drámai kinézetű krokodil eszünkbe juttatja, hogy 200 millió éve vannak a földön és túlélték a dinoszauruszokat. 

Krokodil a ködben -Fotó: Christina Barringer

A víz alatti élet időnként nagyon furcsa, csodálatos és meglepően aranyos lényeket rejt.

 Tengeri juh - Fotó: Chun Ho Tam

Szőrös garnéla a levegőben – Fotó: Sunbong Jung 

Budego (Atlanti ördöghal) - Fotó: Alessandro Raho

 Porcelán toll - Fotó: Wayne Jones

Még a mélytengeri vadállatok is képesek személyiséget felmutatni és kifejezésre juttatni, hogy tetszik-e nekik a fényképezés, vagy sem.

 Szemtől szembe -  Fotó: Rafi Amar

Üvöltés - Fotó: Jinggong Zhang

Fóka arc - Fotó: Greg Lecoeur

Az idei év újdonsága a vízalatti művészet kategória volt, melyet Bruno Van Saen nyert meg egy trendi, „discós” csupaszkopoltyús csigáról készített fotóval. 

Discós csiga – Fotó: Bruno Van Saen

És végül, az egyik kedvencünk, nem utolsósorban azért, mert nem tudjuk, hogy az ehhez hasonló korallok meddig lesznek még fényképezhetőek.

A többi nyertes és egyéb résztvevő képei itt tekinthetők meg: Underwater Photography Guide weboldala.

Eveződeszkások napnyugtakor - Fotó: Grant Thomas

Forrás: IFL SCIENCE

Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
További anyagok