13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Ez rossz hír az egész bolygó számára

Egy új tanulmány azt állítja, hogy nyolc madárfaj közvetlenül a kihalás szélén áll, és 222 faj populációja már szintén kritikus szintre csökkent. Most már jól ismert fajok is veszélyben vannak...

Számos jól ismert madárfajt veszélyezteti a kihalás.

Ez a világméretű 2018-as tanulmány fő következtetése a BirdLife International új jelentése szerint, amely a madárpopulációk egész világát vizsgálja.

Ez a tanulmány azt állítja, hogy nyolc madárfaj közvetlenül a kihalás szélén áll, és 222 faj populációja már szintén kritikus szintre csökkent. A World Birds 2018-as jelentése szerint -, amelyet a BirdLife International publikált és öt év alatt született - sok ismert faj, köztük a Hóbagoly (Bubo scandiacus), a Lunda (Fratercula arctica) és az európai Vadgerle (Streptopelia turtur) várhatóan hamarosan kipusztulnak.

lunda

Lunda

hóbagoly

Hóbagoly

vadgerle

Sajnálatos módon a jelentés szörnyű képet fest le számtalan madárfaj esetében. Összességében a világ közel 11 000 madárfaja 40 százalékának létszáma hanyatlik rohamosan. 222 faj (2%) kritikusan veszélyeztetett, míg 461 (4%) minősül veszélyeztetettnek. További 786 sebezhető (7 százalék), míg 1.017 (9 százalék) közel került a fenyegetettséghez.

Ez a statisztika nem csak a madarak számára rendkívül rossz hír, hanem figyelmeztetés a bolygó egészére, mivel a madárfajok egészsége jó hatással van az ökoszisztémánk állapotára.

A madarak annyira széles körben elterjedtek, hogy szinte mindenfajta ökoszisztéma fontos elemei, így létszámuk, egészségi állapotuk kulcsfontosságú, és a környezet állapotának kiváló mutatói.

Ember
Következmény
Ember
Következmény
Ember
Következmény
Ember
Következmény
További anyagok