27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A hőszabályozó textilanyag meleg napokon hűt, hidegben melegít

Ahhoz vagyunk szokva, ha hideg van, rétegesen öltözködjünk, hogy, melegen tartsuk magunkat. De ki hallott már arról, azért vegyünk fel egy ruhát, hogy lehűtsön? A hőérzékelő szövet alkalmazkodik ahhoz, hogy viselőjének mennyire van melege, mennyire fázik, vagy izzad, így segít elérni a tökéletes testhőmérsékletet.

Ez az anyag hidegben melegen tart, melegben lehűt

A hőérzékeny textil olyan szálból készül, amely hő és páratartalom hatására kiterjed vagy összehúzódik. Ha a szálak hőt vagy nedvességet észlelnek, akkor egy feszes kötegbe ugranak össze, gyakorlatilag réseket nyitva a ruhában, hogy lehetővé tegye a hőveszteséget. Az ellenkező irányú folyamat megy végbe akkor, ha a textil hideget vagy szárazságot észlel: a szálak kiterjednek, csökkentve a hézagokat, hogy megakadályozzák a hőveszteséget.

A textilanyag hőszabályozó kapcsolóként működik, amely automatikusan be- vagy kikapcsol, a hő diszkomfort érzékelés szintjétől függően, mondja YuHuang Wang, a Marylandi Egyetem kutatója.

Bővebben: Az intelligens ruhák alkalmazkodnak ahhoz, hogy mindig megfelelő legyen a hőmérsékleted

Az infravörös sugárzás az egyik módja annak, hogy az emberi test felvegye és leadja a hőt. Szobahőmérsékleten a hőátadás mintegy 40 százaléka ilyen módon megy végbe.

A legtöbb szövet az infravörös sugárzást megfogja, hogy melegen tartson, de nem tudja szabályozni, hogy mennyire. Ez igaz a nedvesség-elvezető textíliákra is, amelyeket gyakran használnak a testhőmérséklet szabályozása érdekében valamilyen testmozgás közben. Wang csapatának textíliája az infravörös sugárzás 35%-át képes szabályozni, az alatta lévő bőr nedvességének változásától függően.

Más sportruházathoz hasonlóan ez a textil is lehet kötött, festett és mosható. Wang abban reménykedik, hogy egy gyártóval együttműködésben csapata képes lesz ennek a textíliának a felhasználásával ruhákat készíteni.

Hivatkozás: Science, DOI: 10.1126/science.aau1217

Forrás: www.newscientist.com

Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
További anyagok