21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Fölöslegesen szedjük a vitaminokat!?

Úgy tűnik, a valóság mást mutat, mint amit gondolnánk...

A tekintélyes American College of Cardiology folyóiratában, a JACC-ban nemrég jelent meg a University of Toronto kutatóinak 5 évet felölelő, a legnépszerűbb vitaminok és táplálék-kiegészítők fogyasztását vizsgáló tanulmánya, amelynek a következtetései még a kutatókat is meglepték: ők ugyanis számítottak némi pozitívumra. Ehhez képest az derült ki, hogy a vitaminok, táplálék-kiegészítők közömbösek a beteg egészsége szempontjából: nem ártanak, de nem is használnak.

A 2012-2017 között folyó kutatásról szóló cikkben bemutatják, hogy a leggyakrabban szedett vitaminok, ásványi anyag-pótlók – a C és a D-vitamin, a kalcium és a multivitaminok, a bétakarotin – nem képesek megelőzni a szívrohamot, a stroke-ot, a keringési megbetegedést, és a betegek életét sem tudták meghosszabbítani.

A folsavnak és a B-vitaminnak van némi jótékony szerepe a keringési megbetegedések és a halál késleltetésében, viszont az antioxidánsok és a niacin szedése valamelyest növeli a veszélyt (az utóbbi csökkenti a koleszterin-szintet, de emelheti a vércukor-szintet).

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a nyomelem-hiány kezelése az orvostudomány egyik legnagyobb eredménye az utóbbi 200 évben.

A baj csak az, hogy az emberek a nyomelemek pótlásától egyre inkább a betegségek megelőzését, egészség és hosszú élet ígéretét várják el, ám mindezekből semmi sem bizonyítható.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a túlzott antioxidáns- és ásványi anyag fogyasztás más fontos ásványi anyagok - pl. a cink vagy a vas - hiányát okozhatja, mert a szervezet nem tudja azokat magához venni az étkezéssel.

Arról is sok tanulmány született, hogy a multivitaminok, ásványi anyagok fogyasztása csak akkor hasznos, ha valóban szükségünk van rájuk.

Az egészséges étrendhez csak egészséges ételek révén juthatunk el, a vitaminok segítségével nem. Akinek nyomelem-hiánya van, azt pótolni kell az orvos javaslatára, de aki a könnyen elérhető vitaminok mindenre jó kombinációját ajánlja nekünk, azt valószínűleg jobban érdekli a pénztárcánk, mint az egészségünk.

Ahogy Dr. Jenkins mondta: "Eddig még nem született olyan tanulmány, ami a táplálék-kiegészítőket jobbnak találta volna a nem túl sokáig párolt zöldségnél, a gyümölcsnél és a magvaknál."

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.sciencedaily.com/, https://www.sciencedirect.com/, https://www.nhs.uk/, https://www.mayoclinic.org/, https://www.theatlantic.com/, https://www.cbsnews.com/, http://annals.org/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

A Filter összegyűjti neked a legfontosabb tudnivalókat ebben a témában - csak görgess lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok