30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
27°
Holnapután
25°
Csütörtök
26°
2022.08.08. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Kivették a manduládat? Van egy rossz hírünk!

Sőt, sajnos igazából rögtön több rossz hírünk is lesz...

A fejlett országokban évtizedek óta végeznek torok- és orrmandula-műtéteket. Több millióra rúg azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél az életük első pár évében krónikusan begyulladnak ezek a nyirokszövetek, miközben a feladatuk a légzőszervek elsődleges védelme lenne a kórokozók ellen. Hosszú ideje uralkodik az orvosok körében az a nézet, hogy a torok- és orrmandulák hiányának a továbbiakban nincs különösebb negatív hatása, ezért igen sok orvos dönt úgy, hogy megszabadítja a gyereket a gyulladással járó folyamatos torokfájástól, fülfertőzéstől, és eltávolítja a mandulákat.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) szakfolyóiratában frissen megjelent tanulmány szerint azonban ennek a széles körben elterjedt gyakorlatnak a révén a gyerek a későbbiekben fogékonyabbá válhat a betegségekre.

Dr. Sean Byars, a University of Melbourne kutatója vezetésével egy hatalmas adatbázist, kb. 1,2millió dániainak a születésüktől 10 éves korukig, egyes esetekben 30 éves korukig vezetett egészségügyi adatait elemezték a kutatók.

Azt találták, hogy akiknek 9 éves koruk előtt vették ki a torokmanduláját, azoknál azután háromszor gyakrabban diagnosztizáltak allergiát vagy fertőző felső légúti betegséget (asztmát, influenzát, tüdőgyulladást stb), mint akiknek megvolt a mandulájuk.

Az orrmandula-eltávolítás miatt később kétszer gyakoribbak lettek ezek a betegségek, de a COPD és a kötőhártya-gyulladás is. A kutatás meglepő módon arra is rámutatott, hogy a torok- és orrmandula-gyulladásnak a műtéthez vezető, kínzó tünetei – légzési problémák, krónikus fül- vagy melléküreg-gyulladás – a műtét után nem sokkal gyakran újra kezdődnek, vagyis a rövid távú előnyök eltörpülnek a hosszú távú kockázat mellett.

Ez volt az első, a torok- és orrmandula-műtétnek egyes betegségek kialakulására gyakorolt hosszú távú hatását vizsgáló kutatás. Az eredményeket – az óriási beteganyag miatt - komolyan kell venni.

A kutatók a műtét elkerülését javasolják minden olyan esetben, amikor más megoldást is lehet találni. Ha az összes egyéb megoldást kimerítették, akkor legalább halasszák a műtétet, ameddig csak lehet, hogy a gyerek immunrendszere jobban kifejlődjön, mert a torok- és az orrmanduláknak a csecsemő- és a gyermekkorban a nyirokrendszer részeiként elsődleges szerepük van az immunrendszer fejlődésében és a kórokozók kiszűrésében – állítják a kutatók.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/, https://pursuit.unimelb.edu.au/, https://en.wikipedia.org/, https://medlineplus.gov/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/   

Olvass tovább - a Filter összegyűjti neked az egészséges életmóddal kapcsolatos híreket!
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
Mit tegyünk?
Mit (ne) együnk?
További anyagok