6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Miért ne pusztítsd el a pókokat az otthonodban?

Ez nehéz lesz, de hadd próbáljunk meg meggyőzni

Tudom, hogy nehéz lesz bárkit meggyőzni, de hadd próbáljam meg: ne öld meg a következő pókot, amit az otthonodban találsz!

Miért?

Mert a pókok a természet és az ökoszisztémánk fontos részét képezik.

Az emberek úgy gondolják, hogy lakásuk biztonságosan el van szigetelve a külvilágtól, pedig sokféle pók lakozik benne. Vannak olyanok, amelyek véletlenül csapdába esnek, és rövid távú látogatók. Más fajok élvezik a beltéri létet és még szaporodnak is. Ezek a pókfélék általában rejtőzködő életet élnek, és szinte egyik sem agresszív, és nem is veszélyes. Sőt hasznot is hajthatnak, például  élősködőket,  sőt más pókfajtákat is elfogyasztanak.

"Kollégáimmal 50 észak-karolinai (USA) otthont vizsgáltunk át vizuálisan, hogy feltárjuk, mely pókfélék élnek otthonainkban. Minden egyes házban, amit meglátogattunk, találtunk  pókokat. A leggyakoribb faj, amivel találkoztunk, a törpepókfélék  és az  álkaszáspókok voltak."

Az álkaszás pókok néha elhagyják a hálójukat, hogy más pókokra vadásszanak, ilyenkor zsákmánynak álcázzák magukat, majd elkapják rokonaikat és megvacsorázzák őket.

Jóllehet ezek a pókok mindenevők, amelyek képesek mindent megenni, amit megfognak, a pókok rendszeresen elkapják a kellemetlen kártevőket és még a betegségeket terjesztő rovarokat is, mint például szúnyogokat. Van egyfajta ugró pók, amely afrikai otthonokban a azokat a szúnyogokat kedveli, amelyek vérrel megszívták magukat. Egy pók elpusztítása tehát nem csak egy pókféle életének végét jelenti, hanem egy fontos, kártevőket pusztító rovar eltávolítását is otthonunkból.

Természetes dolog, hogy félünk a pókoktól. Rengeteg lábuk van, és szinte mind mérgező - bár a fajok többségénél a méreg túl gyenge ahhoz, hogy embereknek kárt okozzon, ha a egyáltalán képesek lennének átszúrni az emberi  a bőrt.

Még maguk a pókkutatók is áldozatai lehetnek a pókoktól való fóbiának.

Ismerek olyan kutatókat, akik úgy győztek le a pókoktól való félelmüket, hogy megfigyelték és dolgozni kezdtek ezekkel a magával ragadó lényekkel. Ha ők megtették, te is képes vagy rá, hogy megtedd.

A pókok általában kerülik az embereket; mi sokkal veszélyesebb vagyunk számunkra, mint fordítva. A pókcsípés rendkívül ritka. Bár van  néhány orvosilag fontos faj, mint például az koronás keresztes pók és a barna remetepók, még az ő csípésük is ritka, és elvétve okoznak komoly problémákat.

Ha valóban nem tudod elviselni a pókot a házadban, a lakásodban, a garázsban vagy bárhol, ahelyett, hogy elpusztítanád, próbáld meg elfogni és kinn elengedni. Valahol máshol talál majd helyet magának, és mindkét fél boldogabb lesz a végeredménnyel.

Forrás: http://www.iflscience.com

A Filter összegyűjti neked az élővilággal kapcsolatos legérdekesebb híreket. 
Csak görgess tovább!
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok