24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Megfejtették a bermuda-háromszög „titkát”

Tegyük ezt rendbe mindjárt az elején: a Bermuda-háromszög egyszerűen hülyeség. Egyáltalán nem tűnik el több repülőgép vagy hajó Puerto Rico, Florida és a Bermuda-szigetek között, mint bárhol másutt a világon, nincs is rá statisztikai bizonyíték. Karl Kruszelnicki ausztrál tudományos újságíró éppen ezt erősítette meg egy híroldalnak adott interjújában. Az eltűnő repülőgépek és hajók százalékos aránya nem magasabb, mint a világ más részein: a több eset oka a nagy forgalom, mert a térség közel van az egyenlítőhöz, a gazdag amerikai földrészhez – fejtegette.

Szerinte a „rejtély” az első és a második világháború között keletkezett, amikor a térségben sorozatosan süllyedtek el katonai hajókonvojok és az utánuk küldött mentőegységek is, valójában azért, mert sem a hajók, sem a repülőgépek nem bírták ki a szörnyű időjárást. Az akkoriban eltűnt gépek némelyikét olyan pilóta vezette, aki már korábban is gyakran eltévedt, felszállás előtt sokat ivott, sőt képes volt úgy elindulni, hogy nem volt nála minden szükséges fölszerelés. Az is megmagyarázható, miért nem kerültek elő sem túlélők, sem roncsok: a megtalálásukra még a mai fejlett követési, felderítési technológia is csak ritkán képes a hihetetlenül mély víztömegben.

Mindezek ellenére az eltűnések hatalmas sajtójával megszületett a máig élő legenda. A hipotézisek skálája a tudományoskodóktól az egészen szokatlanig terjed. Újabban arról beszélnek, hogy tenger alatti készletekből föltörő metánbuborékok süllyesztették el a hajókat. Tudományos szempontból ennek még csak lenne némi valószínűsége, de az a helyzet, hogy nincsenek metánkészletek a Bermuda-háromszög alatt.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint is „környezeti körülmények” magyarázhatják az eltűnések többségét. Bermuda-háromszög hivatalosan sem létezik: az USA megfelelő kormányszerve, a Földrajzinév Bizottság (BGN) nem ismeri el hivatalos névként és nem tartja nyilván a Bermuda-háromszög elnevezést – hívta fel a térképet böngészők figyelmét a NOAA.

Forrás: iflscience, news.com, dailymailthesunoceanservice

Még több érdekességet találhatsz  Összeesküvés-elméletek témánkban, csak görgess lentebb! 
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
További anyagok