12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Hogy tiszta vizet adjon a kút, használjunk mélykút szivattyút!

Azt, hogy milyen mélységre kell lefúrni ahhoz, hogy jó minőségű vizet adó kutunk legyen, sok tényező befolyásolja: milyen a vizet adó réteg típusa, milyen mélyen fekszik a kút vízszintje, stb.

 

Az öntözéshez gondolhatnánk, hogy szinte bármilyen vízminőség alkalmas lehet, de valóban így van? Milyen módon hozzuk felszínre a vizet egy mélykút esetében? Ezekre a kérdésekre is választ adunk az Automata Öntözőrendszer segítségével.

Fúrt kutat készíttessünk szakemberekkel!

A jó minőségű víz tehát több adottságtól függ: a kőzetréteg adottságától, valamint hogy milyen mélyen fekszik az a kőzet. Egyes helyeken akár az 50 méteres kútmélység is csak talajvíz minőségű öntözővíz kinyerésére alkalmas, ivásra semmiképp ne használjuk! Hogy milyen a víz minősége, érdemes időről-időre bevizsgáltatni szakemberekkel.

Fúrt kúthoz mélykúti szivattyút használjunk!

Amint megtaláltuk a megfelelő vízminőséget adó réteget, kész a kút, akkor már csak azt kell eldönteni, mely eszköz lesz az, amelyik felhozza a mélyből a vizet. Legyen a célunk az öntözés, a tiszta ivóvíz, mindenképp olyan technológiát érdemes választani, amely kellő mélységből is képes kiemelni ugyanabban a minőségében a vizet. Ha kicsi a kút mélysége, akkor az önfelszívó szivattyúk is megfelelnek, amelyek maximum 9 méterről hozzák fel a vizet. Ha ennél mélyebb a kút, márpedig az előbb említett mélység, az 50 méter jelentősen meghaladja a normál kapacitású szivattyúk méterét, akkor érdemes befektetni egy mélykúti szivattyúba.

Mit érdemes tudni a mélykúti szivattyúról?

Ennek a szivattyútípusnak az az egyik előnye, hogy teljesítményének egy része nem a felszívásra van felhasználva, hiszen a szivattyú a kút mélyén található, így „csak” nyomnia kell a tiszta vizet. A megfelelő nyomás attól függ, hogy milyen az adott mélységi szivattyú konstrukciós kialakítása.

Ha megtaláltuk a megfelelő mélységhez a megfelelő szivattyút, akkor már csak ki kell választani az egyéb igényeink mellé a legmegfelelőbb eszközt. Termékkínálatunk széles, csak a pénztárcánk függvénye, hogy mennyit költünk. Minél magasabb árfekvést képvisel egy szivattyú, annál jobb teljesítményt mutat, de igazából tényleg csak az ár függvénye, hogy pontosan milyen egyedi igényeket kellene kielégítenie.

Amennyiben bizonytalankodnánk és nem vagyunk képesek pontosan megfogalmazni, milyen személyes követelményeknek kellene megfelelnie egy mélykúti szivattyúnak, akkor segítséget lehet kérni az Automata Öntözőrendszer szakembereitől. Ugyancsak érdemes hozzáértőkre bízni a megfelelő összeszerelést és a rendszeres karbantartást is.

Ha már áldoztunk időt, pénzt és energiát arra, hogy egy olyan kutunk legyen, ami kellő tisztaságú vizet ad, akkor szánjunk arra is egy kis időt, energiát, hogy megtaláljuk azt a szivattyút, amely megbízhatóságával, hosszú élettartamával minőségi vizet fogja felhozni a mélyből!

Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
Növények, kártevők
Tippek, trükkök
További anyagok