14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Az alacsony férfiak mérgesebbek és erőszakosabbak, mint a magasabbak – A Napóleon komplexus

Az Atlantai Betegség Ellenőrzési Központ (Georgia állam, USA) kutatói egy kormányzati tanulmány keretében, a közelmúltban összesen 600 férfit, koruk szerint 18 és 50 év közöttieket, kérdeztek meg nemük megítéléséről, önképükről, valamint a kábítószer-fogyasztás, az erőszak és a bűnözés vonatkozásában tanúsított viselkedésükről.

A magasság befolyásolhatja a férfiak dühét.

A tudósok megállapították, hogy azoknál a férfiaknál a legnagyobb a veszély erőszakos cselekmény vagy bűncselekmény elkövetésére, akik a legkevésbé érzik magukat férfiasnak.

A tanulmány szerint azok a férfiak, akik kevésbé érezték magukat férfiasnak, majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel követtek el erőszakos támadásokat fegyverrel, vagy okoztak sérüléssel járó támadásokat. A jelenséget más néven férfi diszkrepancia stressznek nevezik.

Néhány évvel ezelőtt az Oxfordi Egyetem egy kutatói csoportja is arról számolt be, hogy létezik az alacsony ember szindróma.

Egy személy magasságának csökkenése növelheti a sérülékenység érzését, és emelheti a paranoia szintjét is. Más néven ezt a jelenséget Napoleon komplexusnak hívják - írták.

Ahogyan a modern társadalom felszínesebbé válik, és mindkét nem esetében a testméretekre összpontosít, a magasság sok férfi számára tabu témává válik.

Amiatt, hogy kisebbnek érzik magukat, az emberek paranoiások, bizalmatlanok és nagyobb valószínűséggel gondolják, hogy az emberek megbámulják őket, vagy róluk beszélnek.

Csak, hogy tisztázzuk: Napóleon 1 méter 70 cm magas volt, ami manapság átlagos magasságnak számít.

Forrás: 9GAG

Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
További anyagok