8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

40 éven keresztül naponta ültetett egy fát a sivár szigeten – óriási erdő lett belőle

Az indiai Assam államban élő 16 éves Jadav Payeng 1979-ben rémületes felfedezést tett: döglött kígyók tömkelegét találta a Brahmaputra folyó Majuli szigetének homokos partján. Azért döglöttek meg, mert az áradás partra vetette őket, és nem találtak árnyékos helyet a szigeten. A szörnyű látvány nem hagyta nyugodni a fiút, cselekvésre ösztönözte.

 Amikor megláttam, arra gondoltam: mi emberek is így pusztulhatunk el a hőségtől. Meg voltam döbbenve” mondta az amerikai NPR rádiónak.

Ott és akkor elhatározta, hogy az életét a folyami sziget átalakításának szenteli. Megfogadta, hogy minden nap ültet egy facsemetét a homokos talajba. A bámulatos cselekedet eredménye az 550 hektáros buja Molai erdőség lett. A legkülönbözőbb fákkal, cserjékkel borított sziget („bambusszal kezdtem, aztán jött a gyapot”)kivirult, és mindenféle állat szívesen megtelepedett rajta. Van itt elefánt, orrszarvú, szarvas, vaddisznó, keselyű, hüllők, sőt bengáli tigris is.

Az élővilág megóvásán és színes ökoszisztéma teremtésén túl Payeng erdősítési projektje a szigetmegőrzését is segítette. Gyermekkorában ugyanis a sziget a szárazföld része volt, de az eróziónak folyamatosan kitett homokos part miatt leszakadt arról. Ma a talajba fák kapaszkodnak, megóvva a homokpadokat a kíméletlen vizektől.

Ma Payenget „indiai erdőemberként” ismerik, rendületlen elkötelezettségéért és elképesztőkörnyezetvédelmi teljesítményéért dicsérik. Ő azonban ragaszkodik hozzá, hogy ez nem mind az ő érdeme. „Az ember ültet egy-két fát, azok azután magokat hoznak. A szél tudja, hová vesse a magokat, a madarak is tudják, a tehenek is, az elefántok is, még a Brahmaputra folyó is. Az egész ökoszisztéma tudja.”

Jadav Payeng, az „indiai erdőember”

Jadav Payeng a cserjésében

Payeng majdnem 40 éven keresztül ültetett naponta egy fát az egykor sivár Majuli szigeten.

 Jadav Payeng orchideát telepít a homokparton

Egymagában képes volt a sivár, homokos Majuli sziget átalakítására…

Jadav Payeng a homokparton

… a Centrál Parknál is nagyobb buja erdőséggé!

 Jadav Payeng a cserjésében

Azt mondja: „én addig élek, amíg ő” (ti. a Majuli sziget).

 

Jadav Payeng az erdejében

Forrás: mymodernmet.com 

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok