24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Az építőjáték, ami összehozza az embereket

Játszani mindenhogy lehet. Egyedül, társaságban, kisebb vagy nagyobb csoportban. A közös játék során nagyon fontos az alkalmazkodóképesség és az együttműködés. Igen ám, de nem minden játék igényel maximális figyelmet, és így nem biztos, hogy huzamosabb ideig le tud kötni egy óvodást. Bemutatunk néhány játékot, amik minderre képesek, és még jótékony hatással is vannak a gyerekek jövőjére.

A Geomag és az Engino igazán népszerű építőjátékok. Emellett még számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek, például, hogy összehozzák az embereket. Mivel nem a szokványos LEGO vagy egyéb építőjátékokról van szó, így természetes, hogy felkeltik az érdeklődést, kezdve a legapróbbaktól a már kamasz gyerekekig, a szülőkről nem is beszélve. Ez azért van, mert szakemberek fejlesztették ki őket abból a célból, hogy a gyerekek gyakorolhassák a problémamegoldást, így növelve az önbizalmukat. A későbbiekben pedig jó hasznát vehetik az elsajátítottaknak.

Mit fejlesztenek a fenti játékok?

Első körben nagyon jó hatással vannak a térbeli tájékozódásra, melyet számos kutatás igazol. Bizonyítást nyert, hogy azok a gyerekek, akik nagyobb érdeklődést mutattak az építés iránt, és kifinomultabb struktúrákat alkottak meg, sokkal jobb eredményeket értek el a térbeli intelligenciát mérő teszten. Ennek hála, aki sokat játszik a Geomaggal vagy az Enginoval, sokkal jobb esélyekkel indul egy térkép vagy egy tervrajz olvasásánál, így megépíteni is könnyebben tudja a kért szerkezetet.

A matematika és az építészet mindig is elválaszthatatlan volt egymástól, hiszen a megfelelő tervek elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy azt méretarányosan és precízen tudjuk ábrázolni. Tehát az a gyermek, aki már kisebb korában is hatékonyan épít a fenti készletekből, jó eséllyel jobban teljesít az iskolában a reál tárgyakban, mint azok a társai, akiknél ez kimaradt vagy később került a kezükbe. A kicsik esetében fontos, hogy megmutassuk, hogy mit és hogyan építsenek.

A problémamegoldás során elsőként fontos definiálni, hogy mi is a valós probléma, amivel szemben állunk. Ebben is segít a Geomag és az Engino, mivel ezekben a készletekben is sok apróságból kell egy komplex dolgot alkotni, amit a képzeletünk szab meg. Fontos, hogy átlássuk, hogy melyik darab hova illik és abból mi jön létre.

A kreatív építőjátékok jó hatással vannak a szociális készségekre és a kommunikációra. Ezeknek az építésekor a gyerekek megtanulnak segítséget kérni, és adott esetben a közös játék összeköti őket, így kialakulnak barátságok is. Fontos hatással vannak a csapatszellemre is, így a társas együttélést is gyakorolják, annak szabályait tanulgatják.

A kommunikáció elengedhetetlen kelléke a szókincs. A Geomag és Engino játékok használata során a gyermekek szótára is bővül, hiszen különböző alkatrészeket is megismernek, amiknek a segítségével számos egyéb érdekes téma iránt is elkezdenek érdeklődni.

Iskolában
Otthon
Iskolában
Otthon
Iskolában
Otthon
Iskolában
Otthon
További anyagok