18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Utálod a gyökérkezelést? Már készül a felújított fogszövet!

A legtöbb fogfájós beteg a legmegalázóbbnak valószínűleg a gyökérkezelést érzi. Sokan annyira rettegnek az utált fogorvosi széktől, hogy az USA-ban a felnőttek egyharmada elmulasztja az évenkénti kontrollt, és a felnőttek több mint egynegyedének romlik a szájában kezeletlen fog.

Nagyra nyissa!

 

A Temple Egyetem kutatói azt remélik, sikerül enyhíteni a gyökérkezelés kínjain. Az általuk előállított két oldalas vázszerkezet és fog őssejtek felhasználásával vezérelik a dentin, a fogbél, az erek és az idegek növekedését.

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha fertőződik vagy károsodik a fogbél. Ilyenkor a fogorvos eltávolítja a beteg szövetet, kitisztítja és lezárja a fog belsejét. Az Amerikai Fogspecialisták Szövetségének statisztikája szerint évente kb. 1,5millió gyökérkezelést végeznek. – A legtöbb betegünknek a fogbele fertőzött, az ideget is el kell ölni. Az üres gyökércsatornát ma még semleges anyaggal töltjük ki – mondta Maobin Yang egyetemi docens, a Regeneratív Medicina Kutatólaboratórium igazgatója.

Ennek a szövetnek a regenerálása őssejtekkel nem is olyan könnyű. Ha találomra helyezik be az őssejteket a gyökércsatornába, akkor azok nem fogják tudni, merre növesszék a fogbelet és merre a dentint. Ez pedig kulcsfontosságú: a dentinnek kívül kell lennie, a fogbélnek meg belül. A kutatók egy kétrétegű, egyik oldalán a dentin zárt, a másik oldalán a fogbél porózus jellegét imitáló vázszerkezettel oldották meg a sejtnövekedés vezérlésének a problémáját. – A szisztémánknak az a szépsége, hogy megmutattuk in vitro (kémcsőben): képesek vagyunk kétoldalú váz szerkesztésére, és úgy tudjuk vezérelni az őssejteket, hogy fogbél-, illetve dentin-sejtekké differenciálódjanak, odontoblastokat növesszenek, amelyek végül meggyógyítják a gyökércsatornát. Az „okos” vázunk ezt nagyon hatékonyan tudja biztosítani – mondta Peter Lelkes professzor, az egyetem biotechnológiai tanszékének vezetője.

A Tissue Engineering folyóiratban nemrég bemutatott eljárás különösen hasznos lehet a tejfogak gyógyításában: rendes gyökércsatornájuk igazából a maradó fogaknak van, a tejfogak dentinfala vékony, a foggyökér fejletlen, a konzervatív kezelés nehéz. A szövetmegújító terápia tehát a tejfogak kezelésének alternatív és jobb eredményekkel kecsegtető módja lehet.

A kutatók célkitűzése az, hogy a gyakorlatban a vázat egy csőbe tekerve lehessen beilleszteni a gyökércsatornába. A belső, porózus oldal néz majd az üreg belseje felé, ott regenerálódik majd a fogbél, a külső, zárt felszínű oldal pedig a meglévő dentin felé néz. A kutatás még nem teljes, komplett fog növesztése pedig egyelőre rejtély. A kutatás következő lépését az állatkísérletek jelentik.

– Hiszek abban, hogy akinek gyökérkezelésre lesz szüksége, annak 10 év múlva, esetleg hamarabb képesek leszünk alternatívát ajánlani, a meglévő kezeléssel egyenértékű vagy akár annál jobb módozatot: a semleges kitöltő anyag helyett idegek, erek és új fogbél növesztését. Remélem, hogy sok pénz és folyamatos kutatás árán hamarosan elérkezünk ide – mondta Yang.

Forrás: iflscience.com

Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
További anyagok