7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Svédek ezrei rakatnak a személyi igazolványt kiváltó mikrochipeket a bőrük alá

Az implantátumok mindennapi eszközöket helyettesítenek. A 28 éves Ulrika Celsing a kezén levő mikrochippel nyitja a tornatermet és az irodáját.

Jowan Osterlund svéd „test-hacker” egy mikrochippel.

 

Már kb. 30,000 svédnek ültettek be az életüket könnyebbé tevő mikrochipet a testébe.

  • Ők kulcskártya helyett úgy nyitják az irodájukat vagy a tornatermet, hogy közel viszik a”mikrochipes” kezüket a leolvasóhoz.
  • Terjedőben van az ún. biohacking, ahogy egyre több ember bízik a beültetetési technológiában és az összekapcsolt eszközökben, nem törődve sem a hackeléssel, sem a megfigyeléssel.
  • Svédek ezreinek ültettek már be kulcskártyát, személyi igazolványt, sőt vonatjegyet is kiváltó mikrochipet a testébe.

Az AFP szerint 2015, a technológia bevezetése óta több mint 3000 svéd bőre alá ültették be a rizsszem nagyságú mikrochipet.

Az implantátumok mindennapi eszközöket helyettesítenek. A 28 éves Ulrika Celsing a kezén levő mikrochippel nyitja a tornatermet és az irodáját. Közel viszi a kezét egy kis dobozhoz, és beüt egy kódot. A svéd állami SJ vasút 2017 óta szkenneli a vonaton a vonatjegyet kiváltó biometrikus chippel rendelkezők kezét. Az alábbi videón ez a 2:24-nél láthó.

A chipeket akár az érintős hitelkártyák helyett is be lehetne vetni, de – úgy látszik – ennek a tesztelése még nem kezdődött el.

„Csak egy kis csípés”

A beültetés a piercing belövéséhez hasonlít, fecskendővel lövik be a chipet a kézbe. Celsing, aki egy munkahelyi rendezvényen csináltatta meg a dolgot, azt mondta az AFP-nek, hogy csak egy kis csípést érzett. A dél-svédországi MAX IV Laboratórium mikrobiológusának, Ben Libbertonnak ellenben az a véleménye, hogy a mikrochipek fertőzéseket is okozhatnak, vagy akár a szervezet immunrendszere is reagálhat rájuk.

A „biohacking” terjedése

Terjedőben van a szervezet működésének megváltoztatása technológiával, vagyis a biohacking, ahogy egyre több ember használ okos kütyüket a testén, pl. Apple okosórát vagy Fit it-féléket. A BioNyfiken svéd biohackelő szervezet pár éve kezdett „beültető bulikat” szervezni - ahol szinte az összes résztvevőnek chipet ültetnek be a kezébe – az USA-ban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Mexikóban. Egy wisconsini árusító automatás cég kb. 50 dolgozója önként megállapodott, hogy mikrochipeket rakatnak a kezük bőre alá, amivel vásárolhatnak az automatából, felcsatlakozhatnak a számítógépre, és használhatják a fénymásolót.

Tony Danna, az árusító automatás cég alelnöke mikrochipet kap a vállalat központjában, Wisconsinban, 2017 augusztusában.

Úgy tűnik, a svédeket a legtöbb más nemzetnél jobban érdekli a technológia. A több mint 10millió svédországi lakos általában hajlandó megosztani az ország társadalombiztosítási rendszerében amúgy is naprakészen nyilvántartott személyes adatait. Az AFP szerint egymás fizetését is megtudhatják, ha egyszerűen fölhívják az adóhivatalt.

A legtöbben azt sem hiszik el, hogy a mikrochipes technológia már annyira fejlett, hogy hackelhető. Libberton, a mikrobiológus azt is mondta, hogy a mikrochipek annyira csekély számú adatot gyűjtenek és osztanak meg, hogy a használóknak nem kell félniük a hackeléstől vagy a megfigyeléstől. Hannes Sjöblad, a BioNyfiken így nyilatkozott 2015-ben a Tech Insider online szak-hírszolgáltatónak: „A következő nagy platform az emberi test, amelynek a csatlakoztatása létező jelenség. Ez az implantátum a dolognak csak egy része… A viselhető technológiát már most széles körben alkalmazzák a szervezet működésének a javítására, de ezeket a számítógépeket 5-10 éven belül mind be lehet majd ültetni. Ki akar majd cipelni egy ügyetlen okostelefont vagy okosórát, ha az egész ott lehet az ujja körmében? Szerintem a világ errefelé halad.”

Kéz röntgenképe, a hüvelykujj és a mutatóujj között mikrochippel.

Forrás: businessinsider.com

Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
További anyagok