14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

Ezért nem romlanak meg a McDonld’s hamburgerei – egy étkezési szakember szerint

Mint a Rolling Stones búcsúkoncertjei, vagy a McRib, néhány évente visszatérnek. Azokra az újra posztolásra kész, vírusként terjedő McDonald’s élelmiszer fotókról beszélek, amelyek valószínűleg sosem romlanak meg.

Mint a Rolling Stones búcsúkoncertjei, vagy a McRib, néhány évente visszatérnek. Azokra az újra posztolásra kész, vírusként terjedő McDonald’s élelmiszer fotókról beszélek, amelyek valószínűleg sosem romlanak meg.

2008-ban kezdődött, amikor Karen Hanrahan megosztott egy fényképet a Best of Mother Earth (A Földanya legjobbjai) című blogján egy McDonald's hamburgerről, amelyet 1996-ban vásárolt. 

Arról szólt a történet, hogy a 2008-ban készített fényképen a 12 éves hamburger majdnem ugyanúgy nézett ki, mint egy friss McDonald’s hamburger. Aztán elmagyarázta, hogy azért nem rothadt meg, mert az „nem táplálék volt", hanem "vegyi étel".

Azóta a kísérletet többször megismételték, a fényképeket kötelességszerűen közzétették online, legutóbb „egy hat éves Happy Meal” címmel a Facebookon. Ezeket a fényképeket minden alkalommal őrültek módjára megosztják és ezek segítenek is abban, hogy jobban megválogassuk az élelmiszereinket.

Vagy mégsem?

Bizonyára egy "valódi" hamburgernek meg kellene penészednie, a férgeknek meg kellene rágnia, vagy másképp kellene megromlania, igaz?

De ne siessük el a dolgokat! A tudománynak jól megtervezett kísérletekre van szüksége, sok adattal és ellenőrzött mutatókkal, hogy eljussunk az igazsághoz.  Amikor először 2010-ben az erről szóló posztokat olvasgattam, még nem léteztek ellenőrzött kísérletek. Ezért úgy döntöttem, hogy otthonomban (szegény feleségem!) több hónapon át, a bomlás (vagy sem) különböző szakaszaiban lévő hamburgerekkel kísérletezek. 

Rövidre fogva a hosszú történetet: a McDonald’s hamburgerek azért nem rothadnak meg, mert kiszáradnak. Ha azt gondolod, hogy természetellenes és felháborító dolog, hogy a McDonald’s burger nem romlik meg, akkor gondolj a spájzodban lévő sós kekszre, szárított marhahúsra, kétszersültre, krutonra, szárazbabra, vagy sok más, táplálékban gazdag, hosszú eltarthatóságú élelmiszerre. Az is természetellenes és felháborító? 

Az oknak, amiért a McDonald’s burgere nem rothad meg, nincs semmi köze a vegyi anyagokhoz, a tápanyaghiányhoz, vagy bármi máshoz, amitől félni kellene. 

Mindez a vízveszteséggel függ össze.

Arról van szó, hogy egy McDonald's hamburger kicsi és vékony, így nagyon magas a felületnek a térfogathoz viszonyított aránya.  Nagyon forró rácson, nagyon jól át van sütve. Ezek a tényezők hozzájárulnak a gyors nedvességvesztéshez, ami miatt egy hamburger jóval azelőtt kiszárad, mielőtt még elkezdhetne rothadni. Továbbá, a hamburgerek élelmiszerre biztonságos környezetben, nagyon magas hőmérsékleten készülnek, és ezáltal minden baktérium elpusztul. Így a hamburgerek a bomlást előidéző anyagoktól szinte mentesek.

Egyhónapos McDonald's és házi hamburgerek.

 

Kísérleteimben azonos alakú és méretű házi hamburgereket készítettem, ami azt mutatta, hogy ez a jelenség nem kizárólag a McDonald's hamburgerek sajátossága. Bármely azonos méretű és azonos alakú hamburger ugyanúgy szárad ki és ugyanúgy nem rothad meg.

A nagyobb McDonald’s hamburgerek, mint a Quarter Pounders, elkezd penészedni, mielőtt még teljesen kiszáradna. Hasonlóképpen, ha egy McDonald's burgert olyan környezetben tárolunk, ahol a nedvességét megtartja (például egy légzáró műanyag zacskóban), akkor a házi hamburgerhez hasonlóan fog megpenészedni.

Azt követően, hogy ezt a kísérletet otthon elvégeztem, beszéltem olyan kutatókkal, akik laboratóriumi körülmények között, laboratóriumi berendezésekkel és ellenőrzésekkel újra elvégezték a kísérletet. Pontosan ugyanazokat az eredményeket kapták.

Nem vagyok McDonald's védelmezője, és rengeteg ok van arra, hogy ne étkezzünk ott rendszeresen. Mint korábban is mondtam, nem velük van bajom, hanem az áltudománnyal.

Ha legközelebb látsz egy ilyen „soha meg nem romló hamburger” fotót, kétszer is gondold meg, hogy beülsz-e enni, de gondold meg háromszor is, mielőtt megnyomod a "megosztás" gombot.

A szerzőről: J. Kenji López-Alt a Serious Eats gasztroblog kulináris főtanácsadója és a James Beard díjjal kitüntetett, The Food Lab, (Élelmiszerlabor) című rovat szerzője, amelyben felfedi az otthon főzés tudományát. Képzett éttermi szakács, könyvek szerzője.

Forrás: Serious Eats

Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
Étel
Ital
További anyagok