8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Stephen King fia, Joe Hill is nagy író, sokak szerint jobb is, mint az apja

Ha valaki Joe Hill-ről keres adatokat, az első dolog, ami kiderül róla, hogy Stephen King egyik gyermeke. Nem meglepő, hogy ő, és testvére Owen is írók lettek, mint apjuk, King és anyjuk, Tabitha. A családban Hillnek van apja után legnagyobb sikere szerzőként, kritikusi elismerést és anyagi sikereket is aratva.

Hill írói álnevet választott arra törekedve, hogy könyvei saját jogon kerüljenek publikálásra. Rejtőzködését azonban kiderítették, és kénytelen volt irodalmi gyökereit felfedni. Hill személyazonossága előbb-utóbb úgyis kiderült volna, apa és fia irodalmi stílusa ugyanis döbbenetesen hasonlóak.

Lehet, hogy Hill a „dűnék hölgye bűntény” nyomára bukkant

Egy 2015-ös Tumblr posztban „A hölgy és a cápa” címmel Hill egy olyan vad elméletet terjesztett elő, ami csak igaz lehet. Úgy véli, hogy a a dűnék hölgyeként ismertté vált gyilkossági eset áldozata, egy statiszta volt a Cápa című filmben. A bűntényre a Maine-i (USA) bűnöldöző szervek 1974 júliusa óta hiába keresik a megoldást. 

Hogyan jutott Hill erre a következtetésre? Miközben a Cápa című filmet nézte, az 54. perc 2. másodpercében észrevett a háttérben egy nőt, aki pontosan úgy nézett ki, mint a gyilkosság áldozatának rekonstruált képe.

A nő nem tűnik ki a tömegből, alig észrevehető, ha az ember a tévében nézi, de egészen más, ha a színészek mind 3 méter magasak, mondta Hill az USA Today című lapnak.

Hill éppen akkor olvasta a Csontkollekciót: Hogyan oldják meg amatőr nyomozók Amerika leghíresebb bűnügyeit, és érdeklődése a dűnék hölgye eset felé fordult. 

2018. augusztusában Hill felelevenítette a történetet a Wondery's Inside Jaws  (Rejtélyek a Cápában) podcastban és elmélete tért hódított. Lehet, hogy ez a nő volt az áldozat, akire egy kutyáját sétáltató lány még 1974-ben rábukkant?

A Cápát 1974 nyarán forgatták körülbelül 100 mérföldre attól a helytől, ahol a gyilkosság áldozatát megtalálták. A valószínűség nagyon csekély, de nem teljesen lehetetlen. Sajnos a Cápa gyártó cége, a Universal, nem rendelkezik a filmben szereplő statiszták részletezett listájával.

Hill azonban kitartott amellett, hogy tovább vigye a nyomozást.

- Nem hiszem, hogy valaha is abbahagyom - mondta. 

Hill saját világegyetemébe helyezi a horrorsztorikat, csakúgy, mint az apja

Ismeretes, hogy Stephen King horror-birodalmának helyszíneit és karaktereit többször felhasználja. Derry (Maine állam) talán a legismertebb helyszín, de Castle Rock is ismerős az olvasóknak. „It” nevű fő karaktere „Pennywise, a táncoló bohóc” képében említésre kerül a 11.22.63 című könyvben és látható a Rémkoppantókban is, például.

Hill 2016-ban megerősítette, hogy a Furcsa időjárás című novella- gyűjteményének egyik története ugyanabban az univerzumban játszódik, mint a Locke & Key Kulcs a zárját című képregényei. A NOS4A2 regénye az író univerzumán belüli több más kapcsolatot is megerősített. A Screen Rant, mozi hírekkel foglalkozó oldal rámutat az összefüggésekre:

A Szarvak-ban finom utalások vannak a Szív alakú dobozra, de a NOS4A2-ban szó szerint letérképezi az „Amerikai Egyesült Belső Világot”, amely magában foglalja a könyveiben megjelenő természetfeletti birodalmat és egyéb kreálmányait.

Apa és fia specializálódtak a terrorra, a horrorra, és az undorra

Stephen King 1981-ben kiadott, a horrorról szóló írás-gyűjteményében, a Haláltáncban, kijelenti, hogy "a terror, a horror és az undor" a műfaj sajátosságai. Azt is elmondja, hogy a nézőközönség nem élheti át ezeket a történetben szereplők jellemzése nélkül. 

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a Hill műveire is; gazdag jellemábrázolása segít, hogy az olvasókban is a három érzelem bontakozzon ki. Az olvasók aggódnak a főszereplőkért, mint a nőcsábász, kiégett, korábbi rockerért, Júdás Coyne-ért, a Szív alakú doboz főszereplőjéért, mert látják, hogy kik is ők valójában.

Hill rövid történeteket, novellákat és regényeket ír, mint az apja

Stephen King irodalmi munkássága tartalmaz szakkönyveket az írásról és a horror műfajáról, valamint regényeket és novellákat. Hill ugyanazt az utat járta be. Először 2005-ben megjelentette első novelláinak antológiáját 20th Century Ghosts (20. századi szellemek) címmel. 2007-ben követte első regénye, a Szív alakú doboz.

Azóta megjelentek további könyvei, novelláskötetei, képregényei, és egy apjával közösen készült mű is.

Forrás: ranker.com

Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
Hazai
Külföldi
További anyagok