28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

Azok az emberek, akik beszélnek a háziállataikhoz, nagyon intelligensek – egy szakember szerint

Ha egyoldalú beszélgetést folytatsz a házi kedvenceddel, akár hibbantnak is nézhetnek, de a tudomány azt állítja, hogy valójában igen okos vagy.

Ha valaha is tartottál kedvtelésből egy kisállatot, valószínűleg beszélgettél is vele. És annak ellenére, hogy tisztában voltál azzal, hogy az állat nem tud válaszolni, vagy nem érti, amit mondasz, mégis szóltál hozzá.

Amikor háziállatinkhoz beszélünk, tudat alatt egy emberszerű kötődést alakítunk ki nem emberi lényekkel. Életünk kapcsolatokra épül, és jobban tudunk kötődni dolgokhoz, ha felismerjük, hogy éppen olyanok, mint mi.

Az állatokkal (és más lélektelen dolgokkal, mint például a házinövényekkel) való beszélgetést antropomorfizmusnak nevezik. Ezt általában „aranyosnak” tartjuk, amikor a gyerekek csinálják, de amikor a felnőttek teszik ezt, úgy véljük, hogy ez furcsa és éretlen viselkedés.

A Chicagói Egyetem viselkedés tudományokkal foglalkozó professzora és az antropomorfizmus szakértője, Nicholas Epley szerint az állatokkal és tárgyakkal való beszélgetés valójában az intelligens társadalmi érintkezés jele. Az emberek nagyon szociális lények, ezért az agyunk úgy működik, hogy mindenben arcokat és gondolkodó lényeket érzékeljünk.

Epley magyarázata szerint azokat a dolgokat antropomorfizáljuk, amiket szeretünk, szemben azokkal, amiket gyűlölünk. Minél jobban szeretünk valamit, annál valószínűbb, hogy közelebb akarunk kerülni az elméjéhez - még akkor is, ha valójában nincs is neki.

„Történelmileg az antropomorfizmust  gyermetegség,  vagy együgyűség jeleként kezelték,   valójában  természetes velejárója annak a viszonyulásnak, ami az embert egyedülállóan intelligenssé teszi  ezen a bolygón. Egyetlen más faj sem képes erre a viszonyulásra” - mondta Epley a Quartz-nak.

"Évszázadokon át emberszerűt felismerni nem emberekben egyfajta ostobaságnak számított, az antropomorfizmus és a babona iránti gyermeki hajlamnak, amelyet a művelt  és felvilágosultan  gondolkodó felnőtt kinő" - írja Epley. 

"Úgy gondolom, hogy ez a nézet  téves és szerencsétlen. Egy másik emberi lény elméjének érzékelése ugyanazt a pszichológiai folyamatot jelenti, mint egy állat, egy isten vagy egy kütyü esetében. Ez agyunk legkiválóbb képességének megmutatkozása, nem pedig a butaság jele."

Epley szerint az antropomorf megnyilvánulás és a társadalmi intelligencia közötti kapcsolat meglehetősen erős. Minél gyakrabban kerülünk kapcsolatba más emberi elmékkel, és minél mélyebben és sikeresebben olvasunk más emberek szándékaiban, annál intelligensebb leszünk emberi kapcsolatainkban.

Forrás: 9gag.com

Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
További anyagok