12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2021.04.20. kedd, Konrád, Tivadar
filter.hu filter.hu

Egy elvarázsolt madárkert Magyarország területén

Azt gondolná az ember, hogy ismeri azt az országot, ahol él. Azonban, ha jobban magunkba nézünk, 1-2 osztálykirándulás és túra kivételével a legtöbben igazán kevés helyen jártunk.

 

Ma, hogy egy kicsit jobban megismerje mindenki kicsiny országunkat, az Országkép segítségével bemutatunk egy olyan helyet, ahol hemzsegnek a kifutók a csodálatos és egzotikus madarak sokaságától. Kerekin, közel a Balatonhoz, pont a forgalmas M7 autópálya közelében helyezkedik el mai helyszínünk, így a Budapestről indulók sok érdekességet érinthetnek út közben, mialatt a Madárkerthez közelítenek.

Pákozdon, a megépült Miskahuszárt például lehetetlen nem észrevenni, annyira vonzza a tekintetet, miközben hasítunk a megengedett sebességgel.

Hogyan lett Madárkert?

Jelenleg az egyetlen látogatható madártenyészet hazánkban. Szépen, gondosan tervezett röpdék között visz az út, miközben a bejáratnál megvásárolt jegyek mellé a tárlatvezetés alap, így aki ellátogat erre a helyre, sokkal több információ birtokában fog elindulni terjeszteni a kereki Madárkert hírét.

A tulajdonosok 1977 óta tartanak, tenyésztenek papagájokat. A park ötlete is közös gondolat volt. Eredetileg csak saját kedvtelésből kezdték gyűjteni a megannyi színes-pompás madártársaságot, de az utcákról mindig akadtak érdeklődők, akik kérték, hadd nézzenek szét, így a 90-es évekre már tömegek látogatásáról volt szó. Egy nagyobb kert megnyitását 2008-ban engedélyezték, így már egy turisztikai attrakcióval több volt, mint a korábbi hobbikert. Végül 2017-ben az egész díszmadár tenyészkert áttelepült a mai helyére, Kerekibe, majd 2018 márciusában megnyitották a széles tömegek előtt is. Nem a pénzszerzés volt a fő cél és nem az a mai napig sem.

Mi célt szolgál a Madárkert?

A hatalmas röpdék, kifutók között sétálgatva, miközben hallgatjuk a tárlatvezetést, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ez a látványosság sokkal több, sokkal nagyobb célt hivatott szolgálni, mint egy egyszerű látványosság. A tulajdonosok arra törekszenek, hogy bemutassák a tenyésztés és a madártartás szépségeit. Ha nem is jött meg egyből a kedvünk ahhoz, hogy rögvest belevágjunk egy hasonló vállalkozásba, támogathatjuk a Kertet ún. támogatói jeggyel.

Milyen madarakat lehet fellelni a kifutók között sétálva?

A tematika adott: minden kontinensről találhatunk egzotikusnak számító és kevésbé egzotikus madarakat. Ráadásul a tulajdonosok időről-időre bővítik a díszállatok állományát egy-egy újabb fajtával, csak hogy még színesebb palettát tudjanak bemutatni.

Papagájokat láthatunk Ausztrália területéről, Ázsiából, Amerikából. Eurázsia szerte megtalálhatóak, mégis igazán színpompás látványt nyújt némelyik fajta fácán. A világ leghosszabb tollú madara a királyfácán is ott illegeti magát az egyik kifutón. Aztán ott vannak a gyerekek abszolút kedvencei, a kacsák. Találhatunk európait, ázsiait, afrikait, és mint kiderült, a többségük igazán jól bírja akár a téli hidegeket is. Másik nagy kedvenc a páva, amiből igazi kuriózum is jutott a Madárkertnek: fehér páva.

A Madárkert rövidtávú célja, hogy fejlesszék a szolgáltatásokat a parkjuk területén. Borospincékkel kívánják felvenni a kapcsolatot, hogy ezzel nyissanak valami új, valami extra felé.

Itt a szép idő, ideje kirándulni. Akár a csodás Madárparkba, akár ki a természetbe, esetleg ősi várakat felfedezni. Kinek mi tetszik, a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat és jobban megismerjük szülőhazánkat.

Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
További anyagok