7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Egy elvarázsolt madárkert Magyarország területén

Azt gondolná az ember, hogy ismeri azt az országot, ahol él. Azonban, ha jobban magunkba nézünk, 1-2 osztálykirándulás és túra kivételével a legtöbben igazán kevés helyen jártunk.

 

Ma, hogy egy kicsit jobban megismerje mindenki kicsiny országunkat, az Országkép segítségével bemutatunk egy olyan helyet, ahol hemzsegnek a kifutók a csodálatos és egzotikus madarak sokaságától. Kerekin, közel a Balatonhoz, pont a forgalmas M7 autópálya közelében helyezkedik el mai helyszínünk, így a Budapestről indulók sok érdekességet érinthetnek út közben, mialatt a Madárkerthez közelítenek.

Pákozdon, a megépült Miskahuszárt például lehetetlen nem észrevenni, annyira vonzza a tekintetet, miközben hasítunk a megengedett sebességgel.

Hogyan lett Madárkert?

Jelenleg az egyetlen látogatható madártenyészet hazánkban. Szépen, gondosan tervezett röpdék között visz az út, miközben a bejáratnál megvásárolt jegyek mellé a tárlatvezetés alap, így aki ellátogat erre a helyre, sokkal több információ birtokában fog elindulni terjeszteni a kereki Madárkert hírét.

A tulajdonosok 1977 óta tartanak, tenyésztenek papagájokat. A park ötlete is közös gondolat volt. Eredetileg csak saját kedvtelésből kezdték gyűjteni a megannyi színes-pompás madártársaságot, de az utcákról mindig akadtak érdeklődők, akik kérték, hadd nézzenek szét, így a 90-es évekre már tömegek látogatásáról volt szó. Egy nagyobb kert megnyitását 2008-ban engedélyezték, így már egy turisztikai attrakcióval több volt, mint a korábbi hobbikert. Végül 2017-ben az egész díszmadár tenyészkert áttelepült a mai helyére, Kerekibe, majd 2018 márciusában megnyitották a széles tömegek előtt is. Nem a pénzszerzés volt a fő cél és nem az a mai napig sem.

Mi célt szolgál a Madárkert?

A hatalmas röpdék, kifutók között sétálgatva, miközben hallgatjuk a tárlatvezetést, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ez a látványosság sokkal több, sokkal nagyobb célt hivatott szolgálni, mint egy egyszerű látványosság. A tulajdonosok arra törekszenek, hogy bemutassák a tenyésztés és a madártartás szépségeit. Ha nem is jött meg egyből a kedvünk ahhoz, hogy rögvest belevágjunk egy hasonló vállalkozásba, támogathatjuk a Kertet ún. támogatói jeggyel.

Milyen madarakat lehet fellelni a kifutók között sétálva?

A tematika adott: minden kontinensről találhatunk egzotikusnak számító és kevésbé egzotikus madarakat. Ráadásul a tulajdonosok időről-időre bővítik a díszállatok állományát egy-egy újabb fajtával, csak hogy még színesebb palettát tudjanak bemutatni.

Papagájokat láthatunk Ausztrália területéről, Ázsiából, Amerikából. Eurázsia szerte megtalálhatóak, mégis igazán színpompás látványt nyújt némelyik fajta fácán. A világ leghosszabb tollú madara a királyfácán is ott illegeti magát az egyik kifutón. Aztán ott vannak a gyerekek abszolút kedvencei, a kacsák. Találhatunk európait, ázsiait, afrikait, és mint kiderült, a többségük igazán jól bírja akár a téli hidegeket is. Másik nagy kedvenc a páva, amiből igazi kuriózum is jutott a Madárkertnek: fehér páva.

A Madárkert rövidtávú célja, hogy fejlesszék a szolgáltatásokat a parkjuk területén. Borospincékkel kívánják felvenni a kapcsolatot, hogy ezzel nyissanak valami új, valami extra felé.

Itt a szép idő, ideje kirándulni. Akár a csodás Madárparkba, akár ki a természetbe, esetleg ősi várakat felfedezni. Kinek mi tetszik, a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat és jobban megismerjük szülőhazánkat.

Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
Hírek, látnivalók
Programok, szállások, akciók
További anyagok