6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Hasznosak az illatosítók, de miért?

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy elvetődött egy olyan ismerősének a lakásába, akinek már az előszobájába belépve is érzett olyan szagokat terjengeni, amit soha az életben nem fog elfelejteni.

Mert az ember szaglása összeköttetésben áll az aggyal, és a szaglás-emlékezés kéz a kézben jár. A különböző illatok ezért különböző érzéseket fognak kiváltani, hiába telt el sok idő az ominózus szag vagy illat első észlelése óta. Hogyan segíthetünk a helyzeten, ha kellemetlen szagokkal van dolgunk mondjuk egy zárt térben? Erre is választ kaphatunk, ha tovább olvassuk ezt a cikket.

Az emberi szaglás működése

Nagy általánosságban a szaglás egy olyan kémiai folyamat, aminek során a levegőben megtalálható oldott állapotú illatanyagokat az orrban található sejtek érzékelnek, és bonyolult elektrokémiai folyamatok sorozatával továbbítják a jelet az agynak a szaglóidegeken keresztül.

Az agyba jutott információt aztán az agyunk összekapcsolja érzésekkel, gondolatokkal, sőt, emlékekkel is. Kialakul egy kép a fejünkben, aminek következtében már eldől, hogy amit érzékeltünk az orrunkkal, az szag marad, vagy illat lesz-e.

Szaglás és emlékezés

Mivel ahány ember, annyiféle, nem lehet megmondani, hogy melyik szaganyag marad meg csak szagnak vagy változik illat szintjére. Mi dönti el? Természetesen az emberi ízlés, az emlékek mind-mind közrejátszanak abban, hogy eldőljön a fejünkben, hogy szag vagy illat lesz-e az, amit éreztünk.

Például minek érezzük a tökfőzeléket, amit minden hónapban kétszer kellett ebédelni az iskolai menzán? Mert van, aki szereti a tökfőzeléket és így kellemes emlékek maradnak meg benne, ha meg nem szereti, kellemetlenné válik.

Az emberi ízlésen kívül van még egy meghatározó faktora az illatanyagok kategorizálásának. Mégpedig az, hogy egészségileg mennyire vagyunk képesek elviselni az adott illatot. Nagyon sokszor lehet hallani, hogy mosópor és öblítő váltásnál a kicsi gyerekek hajlamosak allergiás reakcióval válaszolni: fulladás, köhögés, megfázásos tünetek. Sőt, bizonyos vegyszerek károsak lehetnek nemcsak a gyermekek, de mindenki egészségére: lakkok oldószerei, tömény fertőtlenítőszer stb.

Ha a kellemetlen, de nem káros illatanyagoknál ragadjuk meg a gondolatfonalunkat, akkor érdemes szót ejteni arról is, hogy a kellemetlen illatokat ki lehet védeni...

Az illatosítók

A lakásunkban terjengő kellemetlen illatokat ki lehet védeni. Ehhez számtalan variáció létezik az illatosítók birodalmában, akár az illatosítók típusairól vagy illat variációiról legyen szó. Példának okáért a Potompénz webáruházában megtalálhatóak az aeroszolok, pumpás légfrissítők, gélek, tabletták, illatgyöngyök, amelyek különböző módokon lehet felhasználni a legkülönfélébb illatokban.

Ha a cipőtartó szekrény körül érzünk kifejezetten kellemetlen lábszagot, érdemes egy illatanyagát fokozatosan kiadó terméket választani. Ilyen lehet az illatgyöngy, vagy az illatgél, de szóba jöhet még a pumpás vagy aeroszolos légfrissítő is.

Lakásunk másik kritikus pontja az illemhelyiség. Ide olyan illatosítókat is lehet választani, amik egyben fertőtlenítő hatásúak is, például az illatosító és fertőtlenítő gélek vagy zselék. Akármelyik illatosítót választjuk, érdemes néhány szempontot figyelembe venni előtte: melyik helyiség, milyen illat, milyen tartósan szeretnénk?