24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Hogyan gyógyítható a generalizált szorongás?

Napjainkban egyre gyakoribb lelki betegség az úgynevezett generalizált szorongás. Pontosan milyen tünetek jellemzik ezt a kórképet, és milyen kezelési módjai vannak? Máris bemutatjuk.

Mi a generalizált szorongás?

A generalizált szorongásos betegség (angol szakirodalomban GAD) esetén a fennálló aggodalom és feszültség mértékét jelentősen eltúlozzák a betegek, amire nem is jönnek rá egyedül, hiszen többféle esemény és helyzet miatt állandósul az aggódás és szorongás a mindennapjaikban. Ahhoz, hogy betegségnek lehessen kezelni, a tüneteknek minimum 6 hónapon át, a legtöbb nap jelentkezniük kell. A betegek gyakran rettegnek a jövőtől: munkahelyi dolgoktól, emberi kapcsolataikról, saját és családjuk egészségi állapotától, vagy az anyagi problémáktól. Az állandó szorongás jelentősen befolyásolja az egyén teljesítőképességét. Ráadásul ha ezt észreveszi a beteg, könnyen beindul egy öngerjesztő kör, hiszen a beteg újabb okot lát a további aggodalmaskodáshoz.

Milyen tünetei vannak?

Legtöbbször észrevehető tünetek sok egyéb lelki zavarra is utalhatnak, ezért mindig szakértő segítségét kell kérni a helyes diagnózis felállításához. A tünetek között jelentkezhet: fáradékonyság, alvászavar, izomfeszültség, merev váll, ingerlékenység, nyugtalanságérzet, koncentrációs zavar...stb.

Milyen kezelési módja ismert?

A GAD jól kezelhető szorongásos betegség. Terápiája között szerepelhet a:

  • gyógyszeres és/vagy
  • pszichoterápiás módszerek.

A gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelést a pszichiáter írhatja ki, ha szükségesnek találja. Ekkor többnyire antidepresszáns és anxiolitikus (szorongásoldó) gyógyszerek szedését írja elő, amely gyógyszerek ugyan segítenek a fennálló testi és mentális problémák - mint testi reakciók - gyógyításában, oldásában, de a meglévő negatív gondolatok, személyközi konflikushelyzetek ettől függetlenül megmaradnak.

Generalizált szorongás esetén hatékonyan alkalmazható a pszichoterápia, amiből sokféle létezik. Pszichoterápiát csak és kizárólag klinikai szakpszichológus és/vagy pszichoterapeuta végzettségű szakember végezhet.

Melyek a leggyakoribb pszichoterápiás módszerek?

  • Kognitív viselkedésterápia: ekkor a beteg aktuális problémáinak megoldását tűzik ki célul, úgy, hogy próbálják megváltoztatni a viselkedését és a diszfunkcionális gondolatait (megváltoztatni a negatív érzéseiből leszűrt túlzó következtetéseket). Vagyis egy reálisabb gondolat megtalálása a cél, amivel csökkenthető a szorongás intenzitása. Relaxáció és légzésterápia elsajátításával, a reakcióit sikeresen egymaga uralhatja.
  • Rövid dinamikus pszichoterápia: Ekkor pszichoanalitikus elvekkel - a tünetek a régi, gyerekkorban elszenvedett konfliktusokból erednek, aminek tudatosítása a tünetek enyhítését eredményezi - működő pszichoterápiás módszer. Jellegzetessége, hogy a pszichoterapeuta és a páciense előre meghatározzák, mennyi ideig fog tartani a kezelés. Egy központi témára koncentrál, aminek a lélektani összefüggéseit fejtik meg. Ezzel a páciens személyiségének fejlődését érhetik el, ami kedvezően hat a tünetek csökkentésén túl a beteg kapcsolatrendszerére, és későbbi stresszel való megküzdő képességére is.