8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mi az az éles, szúró fájdalom, amit néha a mellkasodban érzel?

Ha valaha is éreztél éles, hirtelen rád törő fájdalmat a mellkasodban, előfordulhat, hogy prekurzális fogás szindróma (precordial catch syndrome, PCS) volt. Az a jó hír, hogy a szívrohammal ellentétben ez nem káros és nem életveszélyes.

A szívrohamtól eltérően a fájdalom nem sugároz vagy "terjed át" a test más részeire. A szívrohamtól eltérően ez a szindróma nem okoz egyéb tüneteket, mint  például verejtékezést vagy a hányást. A fájdalom a mellkas elülső vagy oldalsó részének egy-két ujjnyinál nem nagyobb területére lokalizálódik. Innen a "a szív előtti" (angolul precordial) elnevezés. 

A légzés felerősítheti a fájdalmat, és vannak, akik szerint a felületes lélegzés tompíthatja a tüneteket. Mások azt állítják, hogy egy mély belégzés olyan "pukkanó érzést" okozhat, amely megszünteti a problémát. 

A szindróma ugyanolyan gyorsan és hirtelen szűnik meg, ahogyan megjelent,  időtartama 30 másodperc és három perc között változik. Nem okoz egyéb szimptómákat, és nincsenek tartós tünetek. Bár nagyon-nagyon  ritkán káros, és magától elmúlik, szorongást idézhet elő, és az ismétlődő felületes légzés szédülés érzését okozhatja.

A Texidor's Twitch–nek is nevezett érzés (helytelenül) összetéveszthető a szívrohammal, de valójában rendkívül gyakori állapot, amely leginkább serdülőkorban és korai felnőttkorban fordul elő, de hatéves gyerekeknél és idősebb felnőtteknél is találkoztak már vele.   

Szóval, pontosan mi is okozza a fájdalmat? 

Az igazság az, hogy nem tudjuk pontosan, mi kelti a rohamot, de a szakemberek többsége úgy gondolja, hogy a fájdalmat az idegek irritációja vagy becsípődése okozza a mellkasi üreg belső „bélésében”, a mellhártyában. Ez azonban nem a szív vagy a tüdő károsodásának következménye.

Bár a szindróma végső soron jóindulatú, feltéve, hogy nincs mögötte valami rejtett szívelégtelenség (amit az orvosnak ki kell tudni zárnia), rendkívül kellemetlen lehet.

Sajnálatos módon, jelenleg még nincs garantált gyógymódja vagy kezelése, de vannak olyan helyzetek, amelyek a rohamot kiválthatják - és amelyeket el lehet kerülni. Ez a szindróma általában pihenéskor (de soha nem alváskor) jön elő és gyakran olyankor, amikor az illető görnyedt, vagy hírtelen megváltoztatja a testtartását. Tehát a roham kockázata valamennyire csökkenthető, ha egyenesen ülünk. Minden kétséget kizáróan ez zene a szülők és a tanárok füleinek.  

Szerencsére az emberek többsége kinövi, mint a fogszabályzót és a tinédzserkori pattanásokat. Ahogy az ember idősebb lesz, egyre ritkábban fordul elő, és általában teljesen megszűnik a húszas éveinek elejére-közepére.

Forrás: IFL SCIENCE