4 °C, Budapest
4 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Az eltűnt, díjnyertes kínai fotós képei, amelyeket a kínai hatalom betiltott

Lu Guang képei Kína olyan oldalát mutatják be, amelyről a kormány nem szívesen beszél: drogfüggőség, HIV-betegek, környezetszennyezés, stb. Ezúttal azonban a díjnyertes fotós maga került a történet középpontjába. Felesége Xu Xiaoli azt mondja, hogy 2018. november 3. óta nem hallott férjéről...

Október 23-án a fotográfus Xinjiang tartomány fővárosába, Urumqiba repült, hogy résztvegyen egy fotós rendezvényen. Azt tervezte, hogy utána Szecsuanba  repül, hogy találkozzon barátjával, Chen-nel, és részt vegyen egy jótékonysági rendezvényen. De Chen nem találkozott a barátjával és nem is tudott vele kapcsolatba lépni.

Amikor Chen, Xi-től férje hollétéről érdeklődött, kiderült, hogy ő semmiről sem tud. Férje után nyomozva, az asszony ezután felvette a kapcsolatot annak a személynek a feleségével, aki a férjét Xinjiangba hívta. Megtudta tőle, hogy mindkettőjük férjét a biztonsági szolgálat letartóztatta. Zhejiang tartomány illetékese, (Lu szülővárosa) később megerősítette  a hírt.

Munkás - Wuhai város, Belső-Mongólia, 2005. április 10.

Fénykép: Lu Guang

"Több mint 20 napja tűnt el" mondta a felesége. "Mint legközelibb családtagja, nem kaptam semmilyen értesítést a letartóztatásáról" - írta Xu asszony a Twitteren . "Többször is kapcsolatba léptem Xinjiang rendőrségével, de nem jutottam semmire. Jövő héten lesz a 20. házassági évfordulónk. Együtt akartunk ünnepelni. Csak reménykedni tudok abban, hogy sértetlenül  hazatér. ”

Szenet és meszet szállító teherautó szálló port kavar, károsítva a közelben lakók egészségét

 Fénykép: Lu Guang

BBC szerint Xinjiang tartomány szigorú biztonsági ellenőrzéseiről és rendőri jelenlétéről ismert, amit az ujgur muszlim közösség egyre növekvő radikalizálódásának tulajdonítanak. A kormány érzékeny a kritikára, és letartóztatott olyan újságírókat, akik negatív eseményeket tártak fel Kínában a múltban.

A Hutsou-i tizenegy éves Xu Li-t csontrákkal diagnosztizáltak.

 Fénykép: Lu Guang

„Kínában sose tudhatod, hogy mikor kerülsz bajba, mert nincsenek írásban lefektetett szabályok" - mondta a fényképész tavaly egy interjúban.

Az ipari körzetekben gyermekek is élnek. Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, gazdasági fejlődése sok energiát emészt fel és iszonyatos környezeti szennyezést eredményez.

 Fénykép: Lu Guang

A Dalian öbölben a 2010. július 16-i kőolajvezeték robbanás következtében rengeteg olaj került a tengerbe. Halászhajóknak kellett megtisztítaniuk a tengert az olajszennyeződéstől (8150 alkalommal).

Fénykép: Lu Guang

A fotós megnyerte a 2004-es World Press Photo versenyt  az "AIDS falu"  leleplezésével, ahol 678 ember fertőződött meg HIV-vírussal, miután vért adtak. A 3 000 ember közül 678-an megfertőződtek  és 200-an meg is haltak.

Fénykép: Lu Guang

A súlyosan beteg unokáját cipelő asszony az égieket kéri, hogy ne térjenek vissza unokája fájdalmai.

 Fénykép: Lu Guang

Fogyatékkal élő árvákat fogadtak örökbe jótékony farmerek.

 Fénykép: Lu Guang

Gerincbénulással küzdő gyermekek tejport nyalnak egy étkezésre kialakított ágyon.

Fénykép: Lu Guang

A Laseng templom több, mint 200 éves múltja a mongol gyógyászatról is híres. A környező gyárak komoly környezetszennyezése miatt azonban manapság nagyon kevés zarándok keresi fel.

Fénykép: Lu Guang

Sok gyárat költöztettek el  az ország keleti részéből a központi és a nyugati részére. A munkások iszonyatos porban dolgoznak.

Fénykép: Lu Guang

A Baotou acélgyár az ásványi feldolgozás szennyvizét önti  a meddőhányóba.

Fénykép: Lu Guang

Fénykép: Lu Guang

Fénykép: Lu Guang

Fénykép: Lu Guang

Lianyungang városában a Yanwei kikötő vegyipari parkja a tengerbe önti a szennyvizet.

Fénykép: Lu Guang

A guandongi Xintangban, a farmergyártásáról híres városban, a munkások naponta kinyerik  farmeranyag koptatásához szükséges követ.

Fénykép:  Lu Guang

Fénykép:  Lu Guang

A feleség haldokló férjét ápolja

Fénykép:  Lu Guang

Qi Guihua férje karjaiban. Akkor betegedett meg, amikor visszatért Pekingből a faluba, hogy a Tavaszi fesztivált megünnepeljék. Két órával azután halt meg, hogy ez a fénykép készült.

 Fénykép:  Lu Guang

Az ilyen családok szinte mindenüket eladják, hogy fedezni tudják az orvosi költségeket.

Fénykép:  Lu Guang

Egy fiatal lány a kezét melegíti a téli hidegben. Az apja HIV-fertőzött, azonkívül még öt gyermekről  és az idős szülőkről is gondoskodik.

 Fénykép:  Lu Guang

Két lány készül a hatéves testvérük temetésére, aki AIDS-ben halt meg.

Fénykép:  Lu Guang

Cédric Alviani, a Riporterek határok nélkül Kelet-Ázsia-i irodavezetője felszólította Kínát, hogy hozza nyilvánosságra, hol van Lu, és hogy "garantálja az újságírók szabad mozgását és biztonságát Xinjiang tartományban is." Még nem kapott választ.

Forrás: Bored Panda/NYTimes

Ha érdekelnek a közeli vagy távolabbi múltunk képi dokumentációi, akkor válogass fotós témánk tartalmai közül, biztosan találsz még jó pár különleges fotót és történetet!
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
További anyagok