24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Ezekre számíts, ha először utazol Japánba

Japán sok minden másképpen van, mint ahogy mi megszoktuk. Készülj fel ezekre, ha odautazol.

Egy átlagos abc-ben például éjjel-nappal hozzájuthatsz szolgáltatásokhoz - viszont lehet, hogy a szaunába nem fognak beengedni, ha tetoválásod van. Japán számos íratlan szabálya közül a legfontosabb: ne zavarj senkit.

Alább felsorolunk néhány hasznos tippet, érdemes elolvasni, ha utazást tervezel Japánba.

8. Kapszulahotelek

Valószínűleg hallottál róla, hogy Japánban szörnyű drágák a szállodák; ugyanakkor nem mindenki szeret másokkal egy szobában aludni hostelben. Így - hacsak nincs klausztrofóbiád – a kapszulahotel marad. Külön szobád van, viszonylag olcsón. És szuper-futurisztikusan néz ki!

7. Az éjjel-nappal nyitva tartó kisboltok szinte bármiben segítenek.

Konbinit, 24 órán át nyitva tartó kisboltot mindenütt találsz. Sokféle árut tartanak, még készételt is, és szolgáltatásokat nyújtanak. A cégtáblájukat könnyen meg lehet ismerni: a legtöbb ilyen üzlet a 7-Eleven, a Family Mart, a Ministop vagy a Lawson lánchoz tartozik.

A nagyobb abc-tól eltérően a konbiniben nemcsak a napi szükségleteket kielégítő árucikkeket lehet kapni, hanem fénymásolni is lehet, a közüzemi számláikat kifizetni, repülő- vagy hangverseny-jegyet vásárolni, csomagot feladni, sőt oda címeztetni.

A készételt – ami egyébként kitűnő minőségű -, szívesen megmelegítik neked, szalvétát adnak mellé, a virslihez mustárt, ketchupot. Ha az utcán sétálva hirtelen WC-re kell menned, bátran – és ingyen! – használhatod a konbini mindig tiszta WC-jét.

6. A 100yenes üzletekben rengeteg alapcikket megvásárolhatsz olcsón.

Ebben az üzlettípusban szendvics, mosópor, kozmetikai cikk, játék, ruha, cipő, szuvenír és millió egyéb dolog kapható, mindössze 100yen darabáron, ami kb 260Ft-nak felel meg.

Ilyen áron ezek a dolgok hihetetlen minőségűnek számítanak. Nem meglepő, hogy a 100yen-es üzletek borzasztóan népszerűek a nem túl sok pénzből gazdálkodó külföldi diákok és turisták körében, mert így kiválóan lehet spórolni.

5. Árun, étlapon általában a nettó ár szerepel.

Ne felejtsd el vásárláskor, hogy a kiírt ár valószínűleg nem tartalmazza a 8% adót, ami 2019-ben 9%-ra emelkedik. Erre étteremben is figyelni kell.

Ha azonban nettó 5000yennél többért vásároltál, akkor visszaigényelheted az adót, továbbá sok a tax-free, vagyis adómentes üzlet.

Az árukat néha kis ajándékkal együtt kínálják. Ilyen a fenti képen, a teás üvegen levő szuvenír.

4. Lakásba, templomba, egyéb helyekre való belépéskor le kell venni a cipőt.

A japánok a lakáson kívüli területet piszkosnak gondolják, ezért mindig le kell venni a cipőt, ha meglátogatunk valakit az otthonában. Ugyanez vonatkozik a hagyományos japán szállodákra, a templomokra, a közösségi házakra, az iskolákra és egyes éttermekre. Ha először vagy ilyen helyen, mindig nézz körül, látsz-e a cipő levételére figyelmeztető piktogramot.

A WC-re menve másik papucsot kell húzni, mert – az otthon egyéb területeitől eltérően - a WC piszkosnak számít. Érdemes azt is tudni, hogy templomba sem cipőben, sem mezítláb nem engednek be, legyen tehát nálad egy pár zokni.

3. Ha hosszú tartózkodást tervezel Japánban, ítéletidő esetére szerezz be egy „túlélőkészletet”.

Ez azért célszerű, mert bekövetkezhet természeti katasztrófa, pl. hurrikán vagy földrengés. Sok japánnak van ilyen készlete, mint amilyen a fenti képen is látható.

A túlélőkészlet tisztítószereket, kaját, egyebeket tartalmaz. Reméljük, nem lesz rá szükséged, de jobb félni, mint megijedni.

2. A turista bárhol találhat KOBAN nevű rendőrőrsöt, ahol segítenek neki.

A KOBAN nevű rendőrörs-hálózatot több mint 100 éve alakították ki, kezdetben Tokyoban, később az egész országban. A KOBAN szó 1990 óta nyomtatott latin betűkkel is szerepel a cégtáblán. Az itt posztoló rendőrök kötelességei messze túlmennek a rend fenntartásán.

A rendőr segít az eltévedt turistának és hazaviszi a részegeket. Nála lehet megtalálni, amit elvesztettél, mert a japánok nem szeretik, ha más holmija van náluk, a talált tárgyakat inkább beadják a legközelebbi KOBAN-ba.

1. A legfontosabb: ne zavarj senkit.

Japánról beszélve aligha lehet megkerülni, mennyire nem szeretnek az emberek másokat zavarni. A japánok ősidők óta élnek annak tudatában, hogy kevés helyen kell tudni elférni, másoknak is elég helyet kell hagyni: megszokták, hogy ne zavarják a másikat.

Kérjük, ne foglalja sokáig ezt a helyet

Ez az alapelv persze sok szabály betartását követeli meg. A japánok például nyilvános helyen nem telefonálnak hangosan, a bevásárlóközpontokban pedig figyelmeztető táblák vannak, mint amilyet a fenti képen láthatunk.

Japánban tehát nemcsak magadra kell gondolni, hanem másokra is, akiket esetleg nem ismerünk. Ez azért más országokban is jó lenne, ugye?

Forrás

Utazási tippekről is olvashatsz kicsit lentebb.
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok