30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Szerda
17°
2022.08.14. , Marcell
filter.hu filter.hu

Az oxigénbomba szobanövény tisztítja az otthonod levegőjét

A szobanövények általában kitűnően tisztítják az otthonunk levegőjét, egyesek pedig hatékonyan kiszűrik a légszennyező anyagokat és a toxinokat. Így kevesebb mérgező vegyi anyagot lélegzünk be, ami egyértelműen jót tesz az egészségnek.

A NASA kutatói nemrégiben azt vizsgálták, mi tisztítja a legjobban az űrállomások levegőjét. Azt találták, hogy az alább bemutatott növények hatékonyan kiszűrik az olyan toxikus, szemirritációt és fejfájást okozó anyagokat a levegőből, mint a formaldehid, a triklór-etilén, a benzol, a xilol és az ammónia. Azt javasolják, hogy 10m2-enként legalább egy ilyen növényünk legyen a lakásunkban és a munkahelyünkön.

A fenomenális fikusz (ficus elastica) gondozása nagyon egyszerű, mert nem igényel sok fényt. Különösen hatékonyan szűri ki a formaldehidet a levegőből. Ha azonban háziállat vagy kisgyerek van a lakásban, akkor vigyázni kell, mert a fikusz levele mérgező.

A népszerű borostyán (hedera helix) is jól szűri a légszennyező anyagokat. Igen hatékony a formaldehid, a benzol, a toluol és a xilol ellen. 6 óra alatt a bélgáz-részecskék 58%-át és a toxinok 60%-át képes kiszűrni.

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) is a szobalevegőt tisztító hatásáról ismert. A NASA szerint kiválóan alkalmas légszennyező anyagok, pl. a nitrogénoxid, a formaldehid, a xilol, a benzol és a triklór-etilén kiszűrésére. Különlegesen ellenálló és nagyon kevés fénnyel is beéri. Amellett, hogy kiszűri a mérgező anyagokat, a hálószobában is jó szolgálatot tesz, mert éjszaka oxigént termel.

A csokrosinda (chlorophytum comosum) alig valamicske fény mellett is egészséges marad. Kitűnően kiszűri a légszennyezőket, pl. a szénmonoxidot, a sztirolt, a formaldehidet és a benzint. Egyetlen csokrosinda képes közel 18m2 légtér tisztítására.

A vitorlavirág (spathiphyllum) nagyszerűen szűri ki a vegyi anyagokat és a toxinokat a levegőből. Jól használható a triklór-etilén, a formaldehid, a toluol, a xilol, a benzol és az ammónia ellen. A fő gond vele viszont az, hogy lenyelve enyhén mérgező: hányingert, nyelési nehézséget okoz, esetleg égő érzést a szájban vagy a bőrön. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A NASA szerint kb 46m2-re 3-4 ilyen szobanövény elegendő. Az egyiket érdemes a hálószobába tenni!

Forrás: educateinspirechange.org

Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok