27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Háztartásbeli cikkek, amelyeket többet nem kellene használj

Ezek a háztartásbeli cikk veszélyt jelent a környezetre, közülük sokat pedig már be is tiltottak világszerte.
Kávékapszulák

A kávékapszulák előnye a jó minőségű tartalom, az alacsony költség és a kényelem. Nem csoda, hogy rövid idő alatt magas népszerűségre tett szert - ma már a háztartások 29%-ának van saját kapszulás kávégépe az Egyesült Államokban. 

Azonban arra senki sem gondol, hogy a műanyagból és alumíniumból készült hüvelyekek újrahasznosítatlanok...

Fogkérm

Természetesen nem mindegyik fogkrém veszélyes a környezetre, de néhány márkánál felfedeték, hogy mikroszkópikus műanyagdarabokat tartalmaznak. Nem is gondolnánk arra, milyen vezető szerepet játszhat az évente 8 millió tonna műanyag óceánba kerülésében, amely pusztítja a vadon élő és vízi állatokat. Ezek a mikroszkopikus műanyagdarabok nem bomlanak le és túl aprók ahhoz, hogy tisztítással ki lehessen szűrni őket a vízből.

 

Fapálcikák

Az evőeszközök ázsiai erdők megkopasztásával jár, ugyanis minden évben közel 4 millió fa esik áldozatául 57 billió pár fapálcika elkészítéért a Greanpeace egyesület adatai alapján.

 

Nedves törlőkendő

A nedves törlőkendők használata egyre népszerűbb. Annak ellenére, hogy "leöblíthető"-ként vannak felcímkézve, műanyagot tartalmaznak és nem bomlanak le olyan könnyen, mint a toalettpapír. 

Műanyag zacskók

Az egyik legveszélyesebb, naponta használatos háztartásbeli cikk. Egyes adatok alapján évente ezer milliárd biológiailag le nem bomló műanyag zacskó gyűl fel folyóvizek mellett és hulladéklerakóknál, elégetésükkel pedig mérgező, vegyi anyagok szabadulnak fel.

Eldobható elemek

Az egyszer használatos elemek jellemzően mérgező és káros anyagokat tartalmaznak, beleértve a kadmiumot, az ólmot és a higanyt, amelyek kiszivárogva a talajba és a folyóvizekbe veszélyeztetik a környezetet. Vásároljunk inkább újratölthető akkumulátorokat.

Triclosan

A triclosan szintetikus alapú tartósító- és fertőtlenítőszer, amelyet baktérium- és gombaölő hatása miatt számos kozmetikumban megtalálhatunk. Egereken tesztelve megállapították, hogy rákot is okozhatnak. 

Hungarocel

A polisztirol alapú anyagokat egyre gyakrabban használják csomagolásra, amely nem bomlik le és nem is újrahasznosítható. Ártalmasan hat a környezetre. Az Amerikai Egyesült Államok néhány városában szerencsére már betitották a gyártását. 

Forrás: CNN

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok