6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Orvosszakértők szerint ilyen lehetett Jézus arca

Az istenek külsejét mindig a hit és a társadalmi paradigmák alapján képzelték el. Kezdetben a természeti erőket imádták istenekként, és úgy gondolták, azok uralkodók, sőt állatok külsejét öltik magukra. A szaharai dögevő sakál például a Halál hírnöke lett, később pedig Anubis, a Halál. Kelet-Indiában az istent egy nem teljes, de minden egyebet teljessé tevő fatörzsnek képzelték: mindennek ő a forrása a Földön. Az Univerzum Urának, Jagannath-nak nevezték.

Jézusnak van messze a legtöbb híve. A hívek száma főleg olyan országokban növekszik, mint Dél-Korea és Kína.

Jézust évszázadokon keresztül középkorú, szőkésbarna hajú, világos bőrű embernek ábrázolták, általában kék szemekkel. Ez a kép egyszerűen azért honosodott meg, mert a saját képükre alkották meg őt a világ meghódítására az isten (fiát) magukkal vivő európaiak. 

De vajon tényleg ilyen volt Jézus? Számos nép másképpen gondolja. Még ha a tudományos válaszokkal nem is foglalkoznak, a kínaiaknak van bizonyos elképzelésük a külsejéről és a ruházatáról; megint más az indiaiaké és teljesen eltérő az afrikaiaké. Mégis: „a mi Urunk” legelterjedtebb ábrázolása az, ahogy azt Európában teszik, így jelenik meg a naptárokon, sőt filmen is.

A tudományos válasz pedig ez: valószínűleg nem ilyen volt. Pár évvel ezelőtt, a törvényszéki orvostan eszközeit is bevetve, brit tudósok és izraeli régészek tettek kísérletet, hogy újra alkossák Jézus Krisztus arcát – vagy legalábbis olyasvalakiét, aki akkor és ott élhetett, amikor és ahol Krisztus.

A kutatásban részt vevő Richard Neave tudós meg van győződve arról, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján ennél pontosabb képet nem lehet alkotni. Neave nem először lép erre a kockázatos területre, ám ez a legellentmondásosabb kísérlete. Korábban ő rekonstruálta Midász frígiai király és Nagy Sándor apja: II. Philipposz makedón király arcát.

Az ilyen kutatás a paleoantropológia tág tudományágába tartozik, bár a fenti kutatásban több tudományág, pl. a törvényszéki orvostan, a régészet és számos más terület képviselői dolgoztak együtt. Olyan dolgokat is számításba vettek, mint pl. a táplálkozás, a lakhatás és a közösségi élet Judeában az I. században.

Egész más ez az arc, mint amilyennek ma a sima hajú, világos bőrű és ápolt szakállú Jézust ismerjük. Az igazság azonban az, hogy ez az ábrázolás a rómaiak propagandája következtében terjedt el, miután Róma 300 körül elismerte a kereszténységet.

Az alábbi videóban ismertetjük (angolul), hogyan történt az arcrekonstrukció.

Forrás: truththeory.com

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok