5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Amit lefotózunk, azt elfelejtjük?

Furcsa hatása van a fényképezésnek a memóriára

Nem kell profi fotósnak lenni ahhoz, hogy folyamatosan viszonylag jó minőségű pillanatfelvételeket készítsünk az okostelefonnal. Napvilágra került azonban egy tanulmány, ami szerint ennek egészen furcsa hatása van a memóriánkra. A fényképezés után ugyanis kevésbé emlékszünk a megörökített dologra, az azzal kapcsolatos eseményre, még akkor is, ha végül kidobjuk a fotót.

A jelenséget – saját tapasztalatából kiindulva - már 2013-ban leírta a Fairfield Egyetem pszichológus kutatója, Linda Henkel. Azt találta, hogy rosszabbul emlékszik egy-egy tárgyra, annak bizonyos részeire az, aki lefényképezte. Inspirálta a kutatást a felismerés: milyen könnyen és automatikusan kattintgatunk ahelyett, hogy átélnénk a pillanatot.

A FÉNYKÉPEZÉS FURCSÁN HAT A MEMÓRIÁRA

A pszichológus egy művészeti galériába, az állandó fotózgatás tipikus helyszínére vitte el a tanítványait. A jelenséget a fényképezés káros hatásának, az angol elnevezés rövidítésével PIE-nek nevezte el. Akkor még nem tudták, miért történik mindez, de Henkelnek volt egy hipotézise: a kamerát valószínűleg „külső memóriáként” érzékeljük. Az agyunk elvárja, hogy a kamera emlékezzen helyettünk, és kikapcsol.

Hosszú távon persze segít a fénykép felidézni a látottakat, a rövid távú memóriára gyakorolt hatása azonban mégiscsak furcsa. A PIE egyébként csökkent, ha a vizsgálati alany nagyította a fotót.

2013 óta több tanulmány foglalkozott a jelenséggel. Az Elsevier folyóiratában, a JARMAC-ban ez év márciusában publikált tanulmányban a University of California Santa Cruz kutatói tesztelték Henkel feltételezését, amelyet „letöltési hipotézisnek” neveztek el.

Abból indultak ki, hogy a káros hatás csökken, ha a fotót végül kidobjuk

Ezt az önmagukat megsemmisítő snapchat fotók segítségével vizsgálták. Az alkalmazással újra elvégezték Henkel galériás kísérletét (komputerizálva). Az azt követő memóriatesztek értékelésekor azt találták, hogy – várakozásaikkal ellentétben – az 50 snapchat-használó diák memóriájára ugyanúgy hatott a fényképezés, mint a fotóikat megtartó diákokra.

Hasonlóan eredménytelen volt a digitális fotók azonnali, manuális kitörlése is. Úgy tűnik tehát, hogy a PIE megmarad, akár megtartjuk, akár kitöröljük a fotót. Mindebből arra következtetnek, hogy Henkel „letöltési hipotézise” nem magyarázza meg a PIE-t teljes egészében. Az ő feltételezésük az, hogy a fotózás valahogy megszakítja a tárgy útját az agyba.

Úgy gondolják, hogy egyfajta „metakognitív” illúziót kelt a fényképezés, a gondos beállítás talán – tévesen – arról győzi meg az agyat, hogy már rögzítettük a képet, a fényképezőgépünkkel is meg a memóriánkba is.

A PIE mechanizmusa azonban még mindig titok, éppúgy, mint számos más, a memóriánkon túli jelenség.

Forrás: http://www.iflscience.com/ , https://www.sciencedirect.com/, https://digest.bps.org.uk/  

Nézegesd mások fotóit, ezek nem törlik a saját emlékeidet :)
... görgess lejjebb a Filter "Fotós szemmel" témájához!
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
További anyagok