23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Te is egyre több apró elektromos ütést érzel mostanában?

Utánanéztünk, hogy miért lehet ez

A Világlexikon weboldal szerint az apró szikrákért, kis elektromos ütésekért felelős sztatikus elektromosságot így lehet meghatározni:

"Sztatikus elektromosság (sztatikus töltés)

Nem áramló elektromos töltés. Tárgyak dörzsölés révén (pl. fésülködéskor) tehetnek szert sztatikus töltésre: a dörzsölés elektronokat visz át egyik helyről a másikra. A dörzsölődéssel nagy feszültség keletkezhet. Az erős sztatikus feltöltöttség veszélyes szikrákat okozhat. Tűz- és robbanásveszélyes munkahelyeken ezért nem szabad műszálas ruhát viselni."

szóval Erről a jelenségről beszélünk:

A közösségi oldalakon az elmúlt hetekben egyre többen posztoltak arról, hogy folyamatosan "megrázó" élményekben van részük - vagyis nagyon megnövekedett az előfordulási gyakorisága annak amikor egy tárgyat vagy egy másik embert megérintve mintha apró szikra ugrana át a két felület között, apró, kellemetlen elektromos ütés kíséretében. De miért van az, hogy mostanában mintha több ilyen történne velünk?

Az ok két tényezőre vezethető vissza, melyeknek ráadásul közös a gyökerük

Alapvető fizikai tény, hogy minél szárazabb a levegő körülöttünk, annál inkább fel tudunk töltődni elektromossággal. A nedves levegő elvezeti a töltést - a száraz levegő pedig inkább szigetel. Télen pedig kétszeresen is száraz levegő vesz minket körül - kint a hideg szárítja ki, bent pedig a fűtés.

Ezért van az, hogy mostanában több ilyen élményben van részünk - de nem csak mostanában van ez, hanem periodikusan ismétlődve, minden téli időszakban.

Olvass tovább, hátha tudunk még magyarázatokkal szolgálni!
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
További anyagok