5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Ezeket a dolgokat a National Geographic-ból tudhattuk meg

Mi van az egyiptomi piramisok tetején? Hogyan készül vulkánnal kenyér Izlandon? Milyen körülmények között látható a világ legritkább természeti jelensége? Bemutatunk pár történelmi, kulturális és természeti érdekességet, amelyeket a National Geographic osztott meg velünk.

Szeretünk új dolgokat megtudni magunkról és a minket körülvevő világról, ezért mutatunk be alább pár történelmi, kulturális és természeti érdekességet, amelyeket a National Geographic osztott meg velünk.

Ilyen az egyik egyiptomi piramis teteje

Ez egy Benben kő Kr.e. kb. 1840-ből, a heliopolisi Főnix-templomban találták. Óegyiptomban a főnix madarat az életesszencia hordozójának tartották, amely képes megújulni, föltámadni. A tudósok szerint a kő III. Amenemhat piramisának tetejét koronázta. A rajta levő hieroglifákból egy ima olvasható ki a fáraó csodálatos túlvilági életéért.

Megváltozik a kanári színe, ha piros paprikával etetik.

A kanári színéről a szárny speciális pigmentje gondoskodik, ezért változik napsugár vagy táplálék hatására a tollak árnyalata. Ha egy sárga kanárit piros paprikával etetnek, akkor az narancsszínű vagy piros lesz. A paprika egyébként nem árt a madaraknak, sőt magas a vitamintartalma.

Volt korábban egy zenedarab, amit évente egyszer adtak elő a Vatikánban és tilos volt lemásolni.

Allegrinek a kettős karra írt Miserere-jét korábban évente egyszer adták elő a Vatikánban. A kottát szigorú őrizet alatt tartották, tilos volt lemásolni. Közel 150 évig sikerült titokban tartani, mígnem egyszer a 14 éves Mozart meghallgatta, hallás után lekottázta és eljátszotta Nannerl nővérének.

A Vatikán urai megdöbbentek a kotta pontosságán, majd a pápa az Aranysarkantyú-renddel tüntette ki Mozartot.

A „keresztbe futó hullámok”

Ez a nagyon szép és ritka jelenség akkor fordul elő, amikor a tenger két hullámrendszere keresztezi egymást. Ám ez csak fentről szép: ha egy csónak ilyen hullámok közé kerül, könnyen fölborulhat vagy eltévedhet, a partra úszni akaró ember pedig csapdába kerülhet.

2014-ben az Egyiptomi Múzeumban a tisztításkor lejött Tutanhamon szakálla

 Erre számítottak                                                                              Ilyen lett

Az 1922-ben fölfedezett aranymaszk sok háborút és forradalmat túlélt, ám 2014-ben a múzeumban megsérült: a tisztításkor véletlenül leütötték a szakállát, és epoxi ragasztóval próbálták meg visszaragasztani, nehogy kiderüljön, mi történt, ám a ragasztó tovább rontott a műtárgy állapotán. A megdöbbentő csalás 2016-ban derült ki.

A sátánarcú orchidea

A telipogon diabolicus-t,  a sátánarcú orchideát nemrég fedezték fel Kolumbiában. A virág középső része egészen olyan, mint egy vörös szemű ördög feje, szarvakkal. Ehhez az orchideához azonban sajnos nem lehet hozzájutni, mert csak különleges körülmények között terem és a veszélyeztetett fajok listájára került.

Bizonyos esetekben színtelen a szivárvány

A ködívet avagy fehér szivárványt nagyon ritkán, ködben lehet látni (a szivárvány egyébként eső után jelentkezik), és csak akkor, ha legföljebb 0,05mm-es cseppecskék vannak a levegőben, továbbá a napnak háttal állva a köd irányába nézünk. Érdekessége, hogy éjjel, erős holdfénynél is látszhat: ilyenkor hold-szivárvány a neve.

A GPS-t bárki ingyenesen használhatja, holott naponta 2millió dollárba kerül

A GPS-t 24 műhold működteti, amelyekre az USA kormánya 750millió dollárt költ évente. A kormány szerint magánszemélyeknek nem származik ebből nyereségük, viszont a GPS révén katasztrófák kerülhetők el, és a rendszer segítségével azonosíthatod, hol vagy, ha balesetet szenvedsz.

Oroszországban akkor is különböző városokban lehetsz, ha ugyanabban a városban maradsz

Ha Pétervárott születtél, Petrográdba jártál iskolába, Leningrádban ismerkedtél meg a vőlegényeddel, és idős korodban Szentpéterváron élsz, akkor lakhattál akár egész életedben ugyanott. Az oroszországi városnevek olyan gyakran változtak, hogy könnyű belezavarodni, hol is vagy éppen.

A pingvinek ürüléke megváltoztathatja az Antarktisz ökoszisztémáját

A pingvinek 5000 év alatt közel 8000 tonna trágyát termeltek az Antarktisz növényvilága számára. Ha klímaváltozás következne be, ez a fagyott talajt fedő réteg segítené a helyi növény- és állatvilág túlélését.

Madarak, macskák, kutyák, nyulak, egyéb háziállatok számára mérgező az avokádó

Elég furcsa, de igaz, hogy az avokádót csak az ember fogyaszthatja. A persin nevű gombaölő mérget tartalmazza, ami állatoknál a szívizom és az emlőmirigy elhalását okozza. A baromfifélék az őrölt avokádó magtól könnyen felfordulhatnak, az összetört gyümölcs pedig akár egy tehén vagy egy ló számára is végzetes lehet.

Izlandon hagyománya van a földben való kenyérsütésnek

Izland a gejzírek és a vulkánok országa, s az izlandiak tudják, hogyan hasznosítsák ezeket a mindennapi életben. A vulkánnal való kenyérsütés az egyik legrégebbi eljárás, még ma is használják. A gejzír közelében ásnak egy zugot a talajba, abba dugják bele az edényt a kenyértésztával, és egy követ tesznek a dombocska tetejére. A talaj hőmérséklete meghaladja a 100C fokot, 24 óra alatt megsül a kenyér, amelyre azután vajat kennek, hogy ne érezzék kénes ízűnek.

2016-ban több ezer jéglabda jelent meg a nyugat-szibériai Jamal-félsziget tengerparti részein

A szentpétervári Nemzeti Sarkkutató Intézet (AARI) kutatói szerint ez nagyon ritka. Akkor fordul elő, ha az erős szél összeszedi a havat, golyókká formálja és még fényesíti is. Az akár fél méter átmérőjű golyók azután összegyűlnek a parton.

Minden 23000. évben a Szahara sűrű erdőből sivataggá válik és fordítva

A tudósok azt állítják, hogy 6000 évvel ezelőtt a Szaharát füves mezők, fák borították, és száraz sivatag a klímaváltozás miatt lett belőle. Egy tanulmány szerint az éghajlat kb. 23000 évenként változik ilyen radikálisan.

Forrás

Nézd meg a lenti témánkat is, rengeteg tudományos érdekességget találsz benne!
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok