28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

Arcfelismerő szoftverrel többezer eltűnt gyereket sikerült megtalálni

Mindössze 4 nap alatt közel háromezer eltűnt gyereket azonosítottak, miután a rendőrség kipróbált egy kísérleti arcfelismerő szoftvert

Mindössze 4 nap alatt közel 3ezer eltűnt gyereket azonosítottak Új-Delhiben, miután a városi rendőrség kipróbált egy kísérleti arcfelismerő szoftvert (FRS), olvasható az indiai NDTV hírportálon.

Jelentős előrelépés a tejesdobozos hirdetésekhez képest

Lehetetlen vállalkozásnak tűnik az 1,3 milliárd indiai között évente ezerszámra eltűnő gyerekeket megtalálni. Az indiai Nőügyi és Gyermekfejlődési Minisztérium szerint 2012 és 2017 között több mint 240 ezer gyerek eltűnését jelentették be, de ez a szám a valóságban magasabb lehet. Egyes civil szervezetek az Indiában évente eltűnő gyermekek számát közel 500 ezerre becsülik.

A minisztérium segítségképpen TrackChild elnevezéssel online adatbázist létesített, ahová fel lehet tölteni az eltűnt gyerekek fotóit, megoszthatók a rendőrségi információk a civil szervezetekkel és az állampolgárokkal is. A digitális adatforrás bevált, de még mindig hatalmas a hivatalos szervek restanciája.

A Bachpan Bachao Andolan (BBA) nevű gyermekjóléti szervezet kifejlesztett egy FRS szoftvert a rendőrség számára a TrackChild-ba feltöltött fotók összehasonlítására. Bürokratikus akadályok tornyosultak a kipróbálás előtt, amikben nehezen lehetett kiigazodni, végül a Delhi Ítélőtábla segített a rendőrségnek; a szoftver pedig az első 4 nap alatt 45ezer gyerek adataiból 2930-at azonosított.

„Az 200ezer eltűnt gyereken kívül még 90ezren vannak gyermekintézményekben. Szinte lehetetlen manuálisan végigmenni ennyi fényképen” mondta a The Better India hírportálnak Bhuwan Ribhu BBA aktivista.

„Nem lényeges, használják-e a szoftvert más városok rendőrségei. Ha egyetlen városi rendőrség használja, akkor átfuttathatják a Minisztérium teljes adatbázisán, és megkapják a többi rendőrséggel való megosztáshoz szükséges eredményeket."

Egyelőre nem világos, lesznek-e további jogi akadályai annak, hogy a sikeres próba után az arcfelismerő szoftvert állandó jelleggel hozzáadhassák a TrackChild-hoz.  

Forrás: https://www.ndtv.com/, https://www.nytimes.com/, http://trackthemissingchild.gov.in/, https://en.wikipedia.org/wiki, https://www.thebetterindia.com/  

Okosmegoldások, okos jövő? Olvass tovább!
Eszközök
Szoftverek
Eszközök
Szoftverek
Eszközök
Szoftverek
Eszközök
Szoftverek
További anyagok