21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Szenes Hanna, a háborús hős

Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását...

 

„Vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön, mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön. Vannak emberek, akiknek csillogó emléke világít, amikor ők maguk már nincsenek köztünk. Ezek a fények csillognak és különösen, ha sötét az éjjel: mutatják az utat az embernek” – írta Szenes Hanna költő, a brit hadsereg Különleges Hadműveletek Osztályának (SOE) ejtőernyőse.

 

Szenes Anikó vagy Szenes Hanna (Cháná Szenes; Budapest, 1921. július 17. – Budapest, 1944. november 7.) magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős. Édesapja, Szenes Béla ismert újságíró és színpadi szerző volt. Anikó hatéves volt, amikor édesapja elhunyt, így György (Giora) nevű testvérével együtt édesanyja, Salzberger Katalin (Katerina) nevelte fel. Műveit húsznál több nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Emlékét Budapest VII. kerületében a Szenes Hanna park neve őrzi. Izraelben utcák viselik a nevét.

Húszas éveinek elején egyike lett annak a 37 zsidónak, akiket a második világháború alatt a SOE Palesztinából ejtőernyővel Jugoszláviába dobott le, hogy megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását Auschwitzba.

1944. március 14-én került Jugoszláviába. A magyar határon letartóztatták a magyar csendőrök, akik megtalálták nála a SOE-vel és a többi partizánnal való kapcsolattartást biztosító brit katonai rádió adóvevőt.

Bebörtönözték, levetkőztették, egy székhez kötözték és három napig korbáccsal és bunkósbottal verték. Több fogát elvesztette a verés következtében.

A vallatók a rádióadó kódját akarták megtudni tőle, hogy kiderítsék a többi ejtőernyős kilétét és csapdát állítsanak nekik. Átszállították egy budapesti fogházba, ahol tovább vallatták. Brutálisan megkínozták, de csak a nevét árulta el, a kódot nem.

„Most, most szeretnék valamit mondani,
Valamit, ami több mint a szó,
Tarkább a színnél,
Zengőbb a rímnél,
Amit nem mondott előttem millió.
Valamit. – Hallgat köröttem a föld,
Várakozón bámul rám az erdő,
Kíváncsi szemmel néz rám az ég is
Minden hallgat. És hallgatok én is.”

1944. október 28-án árulásért halálra ítélték, és november 7-én a kivégzőosztag agyonlőtte.

Az alábbi sorokat három évvel korábban írta:

„Meghalni… ifjan…
Nem. Nem akartam.
Szerettem a dalt, és a fényt,
A melengető napot, két csillogó
szempárt.
Háborút, romlást, nem akartam én,
Nem, nem akartam.”

Forrás: https://historicalsnaps.com/, https://en.wikipedia.org/wiki/Hannah_Szenes, http://regi.sofar.hu/hu/node/13314, https://hu.wikipedia.org/wiki/Szenes_Hanna

Érdekes történelem témánkban - lentebb - még számtalan izgalmas cikket találsz. A szűrő segítségével pedig azt is megnézheted, mit olvastak mások...
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok