8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Hogyan finanszírozzuk az energiahatékonyságot a rezsicsökkentésen megtakarított összeggel?

Leginkább a társasházak profitálhatnak a rezsicsökkentéssel megtakarított forintok kihasználásából. A megtakarított pénz egy részét érdemes energetikai beruházásokra fordítani, hogy korszerűbbé tegyük a társasházat.

A LG Energia Kft. szakemberei elárulják, hogyan érdemes nekiállni. Jól járhatnak a társházak az elkövetkezendő 5 évben, amennyiben a rezsicsökkentéssel megspórolt összeget a társasház energetikai felújítására fordítják. Az Állam ugyanis támogatja az ilyen irányú törekvéseket, de figyelem! Az önrész előteremtéséről a társasháznak magának kell gondoskodnia! És itt kell megint megemlíteni, hogy mennyire hasznos, ha a társasház a rezsicsökkentésből finanszírozza az energiahatékonyság növelését, úgy, hogy ezt az összeget például az önrész finanszírozására fordítja.

További figyelmet érdemelnek a pályázatok, melyek segítségével szintén elősegíthetjük a társasházak energetikai fejlesztését. Ehhez érdemes előre megírni a fejlesztéshez szükséges stratégiát. Pályázatíró szakemberek segítenek a helyes fogalmazásban, a helyes külalakban és abban, hogy informatív legyen a benyújtandó pályázatunk, így nagyobb eséllyel nyerhetünk rajta. Fontos az is, hogy olyan pályázatíró szakemberre bízzuk magunkat, aki mind műszaki, mind pénzügyi téren komplett ötletekkel segítheti a társasház benyújtásra szánt pályázatát.

Fejlesszük az épületeket gépészetileg!

A Magyarországon előállított energia közel 40%-át épületekben használják fel, annak is kétharmadát a fűtésre és hűtésre. Az ingatlanok legalább 70%-a nem felel meg a korszerű műszaki és fűtéstechnikai követelményeknek. Gondoljunk csak a nagyobb városaink panel-rengetegére, vagy a régebbi típusú bérházak fűtés-rendszerére.

Attól függően, hogy milyen típusú építőanyagból áll a társasház, és ehhez milyen gépészeti megoldások kapcsolódnak, átlagosan 200-300 kWh/m2/év közötti fogyasztási adatokat kapunk. A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján az épületekről energetikai tanúsítványt kell készíteni, amennyiben eladásra kerülnek. Különálló épületek esetén ez a besorolás jellemzően FF, sorház-szerűen beépített épülettömbök (régi bérházas környékek) GG besorolást kapnak az energetikai tanúsítvány kiállításán. A legkedvezőtlenebb energia besorolást a legrégebb építésű, kis méretű téglából épült társasházak kapnak.

A társasházi lakások közül, azoknak van nagyobb energiafogyasztása, amelyek szélsők, alsó szinten, vagy felső szinten helyezkednek el. Az ún. közbülső lakások, akik szomszédokkal rendelkeznek, körbe vannak véve, kevesebb energia - hő - "szökik" meg. A szélső lakások energiabesorolása rosszabb elbírálás alá esik, ezt érdemes lenne az árakban is érvényesíteni.

Mik kapnak jobb besorolást?

Még a régen épült panelépületek is kedvezőbb energiafogyasztással rendelkeznek, 200kWh/m2év körül, energetikai besorolásuk általában EE. Ugyanilyen értékkel bírnak az újonnan épült PTH38 téglából épült társasházak is, de itt az energetikai besorolás a szigetelés megléte miatt már DD értékű.

A fűtéskorszerűsítéssel, szigeteléssel, nyílászárócserével megtakarítható energia mennyisége elérheti, vagy akár meg is haladhatja társasházanként a 25-35%-ot. A rezsicsökkentéssel egy társasház összegyűjtheti megtakarításának egy részét, ami már fedezheti a beruházások és korszerűsítések elindításához szükséges önerőt, valamint ezt kiegészítve a pályázati összeggel, sikerülhet korszerűsíteni a gépészeti - energetikai berendezéseket.