14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson
filter.hu filter.hu

9 tipp, hogy a gyerekek ne pisiljenek be többé éjszaka

Egy hasznos lista arról, hogyan segítsünk a gyermek ágyba vizelését elkerülni.

Annak ellenére, hogy a gyermekeink már kicsi koruktól kezdve szobatiszták, az éjszakai bepisilés gyakori lehet 4 és 7 éves kor között. Ebben a korban átlagosan a gyerekek 15% -nál ez hetente kétszer előfordul.  Szóval, ha ez a te gyerekeddel is megtörténik, ne felejtsd el, hogy ez teljesen normális, és van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy megpróbáld a jövőben ennek elejét venni.

1. Lefekvés előtt kevesebbet igyon a gyereke!

Annak  érdekében, hogy a gyermek húgyhólyagja  ne legyen túlságosan tele  estére, fontos dolog korlátozni a megivott folyadék mennyiségét késő délután és közvetlenül lefekvés előtt. Hagyjuk, hogy elegendő folyadékot igyon délelőtt és ebédidőben, majd lassan csökkentsük a mennyiséget  a nap második felében. Nagyon fontos továbbá, hogy a gyermek minden este közvetlenül a lefekvés előtt WC-re menjen. Legyen ez az esti rutin része.

2. Kerüljük este az olyan ételeket, amelyek irritálhatják a húgyhólyagot!

Vannak olyan  élelmiszerek, amelyek irritálhatják  a gyermek húgyhólyagját, és így „balesetet” okozhatnak alvás közben. Kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek túlságosan savasak, mint a citrom, narancs, ananász, alma vagy áfonya.

Ne kapjon este tejterméket, például tejet vagy a joghurtot, mert a tejtermékek álmosítanak, és megakadályozhatják, hogy a gyerek felébredjen és kimenjen, amikor a húgyhólyagja tele van. Kerülje a gyerek  a kakaót, a  teát, a kólát,  vagy bármilyen szénsavas italt is, amely túl sok cukrot vagy koffeint tartalmazhat. 

3. Menjen ki pisilni éjszaka!

A gyerekek természetesen jó alvók, így néha nehéz felkelteni őket, amikor a hólyagjuk megtelt. Ha az éjszaka közepén felébresztjük őket, egy pisiléssel  kiürítik a hólyagjukat. Ez segíteni fog nekik, hogy éberebben aludjanak, és éjszaka felébredjenek maguktól, ha vécézniük kell.

Megfigyelhetjük napközben, hogy a gyermek milyen gyakran megy  WC-re, és ennek megfelelően ébreszthetjük fel őt éjjel. Például, ha a gyerek nappal 3 óránként megy pisilni, akkor 3 óránként kell őt éjjel is felébreszteni. Ezután fokozatosan lehet áttérni a 4 órára, végül pedig az egyszeri éjszakai ébresztésre. Amikor már egy héten át nincs bepisilés, abbahagyhatjuk az ébresztést,  mert képes lesz magától felébredni és WC-re menni.

4. Duplázzuk meg az elfogyasztott magnézium mennyiségét!

A Nemzeti Klinikai Központ (USA) kutatásai szerint a gyermekek éjszakai ágybavizelésének a magnéziumhiány  az oka. A magnézium hiánya miatt az idegrendszer kevésbé jól reagál, ezért a gyermekben nem tudatosul, mikor kell WC-re mennie.

Nincs szükség arra, hogy a gyermek magnézium pótlást kapjon, elég ha étrendjükbe beiktatjuk a magnéziumot. Az alábbi élelemiszerek gazdagok  magnéziumban: avokádó, banán, lazac, hüvelyesek és tofu. 

5. Vezessünk naplót!

Mint más hasonló helyzetekben, az orvosok azt javasolják, hogy vezessünk naplót a nap folyamán történtekről. Ez segít megfigyelni a gyermek szokásait, tevékenységét, étel- és folyadékbevitelét, valamint érzelmi és mentális állapotát.

Segít megérteni azt is, mi okozhatja az ágyba vizelést. Elképzelhető, hogy bizonyos ételek irritációt okoznak, vagy egyes italok idegrendszeri reakciót válthatnak ki. Fontos, hogy naponta mindent leírjunk, hogy segítsen kideríteni a bepisilés rejtett okait.

6. Beszélgessünk a gyerekkel!

 

Beszélgessünk a gyermekkel arról, hogy érzelmileg hogy van. Nem feltétlenül az ágyba vizelésről, hanem az általános kedélyállapotáról.  Ha valamilyen változás következik be az életükben, mint például az iskolakezdés, vagy bármilyen más helyzet, amely stresszt vagy szorongást váltott ki, ez is oka lehet az ágyba vizelésnek. Ilyen esetben el fog múlni, amint megszokják a helyzetet. Addig is támogassuk érzelmileg, hogy ne érezze magát zavarban. Éreztessük, hogy mellette vagyunk.

7. Vizelés-riasztó készülék

Lehet, hogy egy riasztó készülék lesz a megoldás a problémára. Van egy speciális riasztó, amelyet a fehérneműhöz kell hozzákapcsolni, és amikor az nedvességet észlel, jelez. Lehetséges, hogy a riasztó nem ébreszti fel a gyermeket, de biztosan felébreszti a szülőt.

Amikor megszólal a riasztó, ébresszük fel a gyermeket, és kísérjük a mosdóba. Ezt a gyermek megszokja, és később egyedül felkel és kimegy.

8. Adjunk jutalmat!

Fontos, hogy pozitív megerősítést alkalmazzunk és jutalmazzuk a gyermeket olyan dolgokért, amelyeket maguk irányítanakNem tudják ellenőrizni az ágyba vizelést. Tehát ha azért jutalmazzuk őket, mert nem pisiltek be éjjel, akkor ez negatív hatású lehet, és úgy érezhetik, hogy rosszat cselekednek, ha bepisilnek. Olyan dolgokért jutalmazzuk őket,  amelyek segítenek elkerülni a bevizelést, például:

  • Bőséges folyadékfogyasztás délelőtt, de a sok folyadék kerülése este.
  • Magnéziumban gazdag ételek fogyasztása.
  • WC  használat lefekvés előtt.

9. Motiváljuk a gyereket !

Fontos, hogy a gyereket arra motiváljuk, hogy bizonyos mértékig felelős és független legyenHa megtörténik a baj, ahelyett, hogy hagynánk, hogy hibásnak érezve magát szégyenkezve  nézze, amint ágyneműt cserélünk, kedvesen mutassuk meg, hogyan kell a lepedőt kicserélni és kérjük meg, hogy segítsen.

Kérjük meg a gyereket, hogy tegye a bepiszkított ruháját a szennyesbe, és segítsen, amikor kimossuk. Ezáltal jobban meg fogja becsülni a felnőtt munkáját, és nagyobb felelősséget fog érezni, hogy „száraz” maradjon.

Ha kell, forduljunk orvoshoz! 

Ahogy az elején említettük, a bepisilés teljesen normális dolog, de  orvoshoz kell fordulni, ha a probléma idővel nem javul.

Forduljunk orvoshoz:

  • Ha a gyerek elmúlt 5 éves, és nappal is, éjjel is bevizel.
  • Ha a gyerek elmúlt 7 éves, és éjjel  bevizel.
  • Ha a gyermek elmúlt 5 éves, már hónapok óta nem vizelt be, majd hirtelen elkezd újra bevizelni.

Forrás: Brigth Side

 

Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok