17 °C, Budapest
17 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
18°
Hétfő
22°
2024.04.12. péntek, Gyula
filter.hu filter.hu

Miért látjuk ma fiatalabbnak a 30 éves nőket, mint régebben?

A múltban egy 30 éves nő külseje egy hölgyet idézett, és annak is tartották! Könnyen meg lehetett különböztetni egymástól a 20 éves lányt és a 10 évvel idősebb nőt. Ma azonban sokkolóan hathat ránk egy fiatal nő útlevele, amelyben 30 évvel korábbi születési adat szerepel, mert ma egy 30 éves nő külseje pontosan ugyanolyan, mint egy 20 évesé. Miért van ez?

A kutatók bizonyították, hogy 35 éves kortól vagyunk „középkorúak”, vagyis aki 30 éves, az hivatalosan még fiatal. Ennél többet szeretnénk azonban kideríteni az életkor rejtélyeiről: meg akarjuk érteni, miért egészen más ma egy 30 éves nő, mint a múltban.

Másként érzékelik az életkorukat

 A régebbi 30 éves – Már 30 vagyok…

 A mai 30 éves – Éppen 30 vagyok!

Amikor a mai 30 évesek még gyerekek voltak, mindig azt hallották, hogy a nő szépsége 30 éves korig tart, ekkor szakad vége a szórakozásnak és a boldogságnak. A sztereotípiák azonban változtak, és most már inkább úgy érzik, hogy 30 évesnek lenni nagyszerű! Ilyesmi miatt már nem aggódnak, fiatalnak érzik magukat, ami pozitívan hat a megjelenésükre.

Szabadon dönthetnek

A régebbi 30 éves

 A mai 30 éves

A múltban a nő mindössze 25 évesen letette az élénk színű ruhát, a rövid szoknyát, nem vett föl többé semmi vicces ruhadarabot, mert túl öregnek tartotta magát hozzá. A mai 30 éves nő még mindig hordhat élénk színeket, tépett farmert, bármilyen színűre festheti a haját, lehet piercing-je - bármit aggathat magára, fiatalnak tűnik tőle.

Másképpen viszonyulnak a sminkhez

A régebbi 30 éves – Csak akkor festem ki magam, ha programom van.

 A mai 30 éves – Szép lesz!

A mai 30 évesek gyerekkorában nem voltak szépségblogok, highlighterek, csillámos szemhéjfestékek – jóval szűkebb volt a kozmetikumok választéka. Az utóbbi 15 évben azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és a kozmetikumok bősége miatt ma már másként állunk hozzá a sminkeléshez: a mai nő akkor is minden nap kifesti magát, ha nincs rá semmi különös oka. Ezért látjuk a modern nőt ragyogónak, vonzónak.

Szilárdabb az anyagi helyzetük

 A régebbi 30 éves – A gyerekeknek mindent megvettem, a férjemnek az inget, magamra nem maradt pénzem …

A mai 30 éves – Vettem uszodabérletet, kell egy jó testápoló.

A mai 30 éves nő sokat tud a testápolásról és a kozmetikumokról, ami jó hatással van a külsejére. Mi több, saját, stabil jövedelemmel is rendelkezik, a választék hatalmas, minden sarkon van edzőterem - a magabiztosság lehetővé teszi, hogy a nő költsön magára. Ennek következtében sokkal több nő sportol, és – az előző generációktól eltérően - pénzt fordít a külsejére.

Ismerik, használják a kozmetológiai ipar újdonságait

A régebbi 30 éves – Meg kéne csináltatnom azt az arcmasszázst, amiről olvastam.

A mai 30 éves – Kérem az arcmaszkot és masszázst!

Anyáink nem tudtak még olyan könnyen hozzáférni újfajta kozmetológiai eljárásokhoz, mint mi manapság, ráadásul ezekkel ma életkortól függetlenül bárki élhet. Rengeteg helyen van kozmetika, és az árak sem elérhetetlenek. Arcmaszk, -masszázs és sokféle egyéb áll rendelkezésre önmagunk ápolására, megjelenésünk javítására – akár még a plasztikai műtéteket is említhetnénk.

Megtalálták a stílusukat

A régebbi 30 éves – Ezekből nem lehet választani!

A mai 30 éves – Hűha! Kell nekem egy új ruha!

Ma a vásárlás szórakozás. Hatalmas bevásárlóközpontokban vásárolgathat és sétálgathat, aki imád ezzel hosszú időt eltölteni. Aki meg nem, az vásárolhat online, házhozszállítással. A soha nem látott termékválasztékból kikísérletezhetjük a stílusunkat, egyedi öltözékünket, érdekes ruhakombinációkat.

Belső harmóniájuk van, magabiztosak

A régebbi 30 éves – Feleség és anya vagyok – mi kell ennél több?

A mai 30 éves – Meg kell tanulnom anyának és jó főnöknek lenni egyszerre.

A társadalmi sztereotípiáknak óriási hatásuk van a nők életcéljaira. A múltban a nőknek az volt az egyetlen céljuk, hogy családjuk legyen. Kevés nő álmodott karrierről és sokkal kevesebb lehetőségük is volt a nőknek a múltban. A mai 30 éves nő képzett, előrejut a munkájában, a korábbinál sokkal több célt akar elérni az életben – magabiztossága vonzóbbá teszi.

Felelősebben állnak hozzá az egészségükhöz

A régebbi 30 éves – El kellene mennem orvoshoz. Talán e hónapban lesz is rá időm.

A mai 30 éves – Igen, legyen szíves beírni engem mára, köszönöm.

Korábban nem volt olyan egyszerű hozzáférni az egészségügyi szolgáltatáshoz. Ma ez jóval könnyebb a minőségi orvosi kezelést nyújtó magánklinikákon.

Van önbecsülésük és képesek a sarkukra állni

A régebbi 30 éves – Nem így kell gyereket nevelni!

A mai 30 éves – Ez az én gyerekem, majd én eldöntöm, hogy neveljem.

A mai fiatalok…

A múltban a társadalom azt sugallta a nőnek, hogy tiszteletben kell tartani mások véleményét, különösen az idősebbekét. Ha tehát bárki idősebb mondott neki valamit, akkor feltehetően szégyent érzett, és megtört az önbizalma. Ma változóban vannak ezek a társadalmi sztereotípiák, tudjuk, hogy aki idősebb, az nem feltétlenül okosabb nálunk. Kritikusabban állunk hozzá a véleményükhöz. A nőknek van önbecsülésük, saját véleményük, szeretik a saját testüket – mindez csodát tesz a megjelenésükkel.

Tudják, mennyire fontos elég vizet inni

A régebbi 30 éves – Nem ittad meg a teádat, nem lesz elég energiád.

A mai 30 éves – Most tartok a 4. üvegnél, ma még kettőt kell innom.

Pár évtizeddel ezelőtt fogalmunk se volt a vízivás fontosságáról. Ma már minden nő tudja, hogy ha a gyerekkorban nem szoktuk meg a rendszeres vízivást, idősebb korban nagyon nehéz hozzászokni. 30 éves korra nagyon fontossá válik, hogy elég vizet igyunk: biztosítsuk, hogy a bőrünk megfelelően hidratált legyen, a testünk elég folyadékot kapjon.

Bónusz: Milyen volt régen egy 30 éves nő, és milyen most

A 70-es években a 30 éves nők olyanok voltak, mint Irina Muravjova a bal oldali képen 1979-ben, 30 évesen, a Moszkva nem hisz a könnyeknek c. film forgatásakor. A jobb oldali képen pedig az 1988-ban született Emma Stone látható.

Minden életkornak megvannak a maga előnyei, nem kell tehát aggódni az életkorunk miatt.

Forrás

Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
További anyagok