11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

9 nagyon ügyes fortély, amitől a régi bútorok új életre kelnek

Mi azt valljuk, hogy a régi dolgok újra-hasznosíthatók. Köztudott, hogy az általunk termelt hulladék mennyisége évente növekszik. Például a kidobott bútorok mennyisége már elérte az évi 9 millió tonnát(!) az Egyesült Államokban – és ez a szám csak irodai bútorokra vonatkozik! A hulladék csökkentésére adjunk a régi bútoroknak esélyt egy új életre!

Mi azt valljuk, hogy a régi dolgok újra-hasznosíthatók.  Megosztunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy  hogyan lehet új arculatot adni a régi bútoroknak.

 Zsírfolt eltávolítása bútorszövetből

A folyadék kiömlések gyakoriak egy olyan háztartásban, ahol gyerekek és háziállatok vannak. A bútorkárpitok látják ennek legnagyobb kárát.

  • Fogjunk egy darab krétát és dörzsöljük bele a bútorszövetbe – ez fel fogja szívni az olaj- vagy zsírszennyeződést.
  • Hagyjuk rajta.
  • Egy ronggyal távolítsuk el a krétát.
  • Hagyjuk a szövetet megszáradni.

Sérült padló és fabútorok  felújítása

  • 1/4 csésze olaj
  • 3/4 csésze ecet
  • tiszta rongy

Töröljük át sérült fát ezzel a keverékkel, és majdnem olyan jól fog kinézni, mint új korában. A fát le is festhetjük, hogy még jobban mutasson.

Rozsdafoltok eltávolítása fémfelületről

Ez a trükk bútorok fém alkatrészeire ugyanúgy használható, mint a késekre.

Áztassuk be a megtisztítandó darabokat citromlébe 5-10 percre, majd dörzsöljük át a rozsdás részeket dörzsilappal.

Bőrkanapé megújítása folyékony bőrjavítóval

Az Amazonról, vagy az eBayről vásárolt folyékony bőrjavítót kenjük rá egy régi kanapé  vagy bőrfotel repedéseire, hogy újjávarázsoljuk azokat.  

Karcolások eltávolítása dióbéllel

A fapadlók és a fafelületek hajlamosak a karcolódásra, és ez néha hihetetlenül csúnya tud lenni. A kis karcolások eltávolításához használjunk dióbelet. Fogjunk egy fél dióbelet, dörzsöljük át a karcolás mentén többször, és hagyjuk így néhány percig. Ezután dörzsöljük át tiszta ruhával.

Régi asztalok csempével való új életre keltése

Ha egy régi asztal lapja úgy tönkrement, hogy legszívesebben kidobnánk az asztalt, ragasszunk rá csempét dekorációnak. Válasszunk olyan csempét, ami  illik a szobához, vagy valami semlegeset, így az asztal még  hosszú ideig használható lesz. A csempe előnye, hogy hő- és foltálló.

Sérült felület lefestése táblafestékkel

Egy gyerekes háztartásban minden rajztáblának minősül. Vásároljunk egy doboz táblafestéket, kenjünk be vele néhány felületet, így azok rajzolhatóvá és moshatóvá válnak.

Régi bútorból divatos, kopott bútor

A kopott bútorok és tárgyak nagyon népszerűek mostanában, miért ne csinálhatnánk ilyet magunk is? Fessük át a fát, majd szivaccsal vagy csiszolópapírral koptassuk le. Ha több, különböző színt használunk a festéshez, réteges mintázatot hozhatunk létre.

Apró részletekkel is újat hozhatunk létre

Tartsuk szem előtt, hogy egy hely hangulatát elronthatjuk, ha figyelmen kívül hagyjuk az apró részleteket, mint például a szekrényfogantyúkat, a párnákat, vagy a székhuzatokat.

További kreatív ötleteket, tippeket találsz lentebb!
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
Ruha, smink, frizura
Otthoni praktikák
További anyagok