0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Péntek
2023.12.05. kedd, Vilma
filter.hu filter.hu

Véletlenül felfedezték a kopaszság ellenszerét!?

Egy immunszuppresszív gyógyszernek van ilyen mellékhatása

A cyclosporinA (CsA) gyógyszert a 80-as évek óta használják szervátültetés után a kilökődés és az autoimmun betegségek megelőzésére. Sajnos sok mellékhatása van. Egy kevésbé súlyos – ám annál érdekesebb – mellékhatás egyes esetekben a nem kívánt hajnövekedés.

A Plos Biology online tudományos folyóiratban pár napja publikált felfedezés szerint egy vegyület úgy stimulálja az emberi fejbőr szőrtüszőit, hogy a növekedést gátló fehérjét veszi célba. A kutatók azt remélik, hogy a további fejlesztéssel létrejöhet a kopaszság ellenszere.

„Izgalmas dolog, hogy áttételes hatásával segíti elő a haj növekedését ez az új, ilyen kontextusban még senki által nem vizsgált anyag. Egy napon javíthatja majd a hajhullástól szenvedők életminőségét” - mondta a tanulmány társszerzője, Dr Nathan Hawkshaw, a Manchesteri Egyetem adjunktusa.

A kutatók először a szer molekuláris mechanizmusát próbálták megérteni, majd pedig haj-beültetett, CsA-val kezelt betegek fejbőr-szőrtüszőinek teljes genetikai elemzését végezték el. Ki tudták mutatni, hogy a gyógyszer gátolja az SFRP1 gén működését, amelyről már korábban megállapították, hogy akadályozza a szövetek, döntően a fejbőr szőrtüszőinek növekedését.

A CsA egy negyedik megoldást hozhat

Ha a felfedezés alapján hatékony kezelést lehet kialakítani, az lényeges hatással lehet a hajhullást elszenvedőkre: csökkentheti a hajhullás által kiváltott pszichológiai és lelki feszültséget. Ma még csak kétféle hatóanyag érhető el: a minoxidil és a finaszterid, vegyes eredményekkel; avagy a hajbeültetés, ami általában elég sikeres, de nyilvánvalóan invazív.

„Most egyértelműen klinikai kipróbálásnak kell következnie, hogy kiderüljön: hatékony és biztonságos-e ez a szer vagy más hasonló vegyületek hajhullásos betegeknél” mondta Dr Hawkshaw.

A kopasz(odó) emberek számára azonban már a tudat is megkönnyebbülés lehet, hogy új irányba indulnak a kutatások...

Forrás: http://www.iflscience.com/, http://journals.plos.org/plosbiology/, http://www.manchester.ac.uk/

További szépségtippeket, szépségápolással kapcsolatos tanácsokat, trendeket is olvashatsz a "Szépségápolás" témánkban, ha lentebb görgetsz!
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
Test, lélek
Smink, haj, köröm
További anyagok