8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Most akkor egészséges a kávé vagy nem!?

Még egyszer a kávéfogyasztásról - kutatás egy félmillió fős mintán

Egyre több bizonyíték van a kávénak az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásairól, többek között arról, hogy a napi kávéfogyasztók élettartama megnövekedhet.

A legfrissebb tanulmány, melyet a JAMA Internal Medicine tett közzé, fél millió, Angliában, Skóciában és Walesben élő embert vett alapul. A kutatásban résztvevők 38 és 73 év közöttiek voltak.

A kávéfogyasztók hosszabb élettartamra számíthatnak – még a koffeinmentest fogyasztók is!

A tanulmány, mely a kávéívást  a hosszú élettel társítja, egy azok közül, amelyek azt állítják, hogy  a kávéívás nem rossz szokás, hanem éppen, hogy egészséges.

„Azt tapasztaltuk, hogy azoknak, akik naponta 2-3 csésze kávét ittak, mintegy 12 százalékkal alacsonyabb az elhalálozási kockázata, mint a kávét nem fogyasztóknak” egy  évtizedes kutatás alapján – állítja Erikka Loftfield,  a National Cancer Institute (Országos Rákkutató Intézet) tudományos munkatársa.

Az Egyesült Államokban is hasonló eredményre jutottak az afrikai-amerikaiak, a japán-amerikaiak, a latinok és a fehér felnőttek, férfiak és nők esetében egyaránt. A napi kávéfogyasztás a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is jótékonyan befolyásolja.

Mi van a kávéban, ami védelmet nyújt?

Nem valószínű, hogy a maga a koffein. Bár a vizsgálatok nem bizonyítják, hogy a kávé meghosszabbítja az életet, számos tanulmány azt sugallja, hogy úgy a koffein tartalmú, mint a koffeinmentes kávét fogyasztók életkilátásai is megnőnek.

Ezért a kutatók figyelmüket a kávébabra irányították.

A kávébab maga tele van különböző tápanyagokkal és fitokemikáliákkal -Walter Willett, a Harvard School of Public Health (Harvard Közegészségügyi Intézet) táplálkozáskutatója szerint (2015). Ezek között a vegyületek között szerepelnek lignánok, kininek és magnézium, melyek némelyike ​​segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát és a gyulladást.

"Azt hiszem, ezek együtt fejtik ki a jótékony hatásukat”, mondja  Willet, aki egy tanulmányában azt állítja, hogy 15% -kal alacsonyabb a korai halálozás kockázata azon férfiak és a nők körében, akik kávét fogyasztanak, mint azoknak, akik nem isznak kávét.

A kávé számos polifenol-szerű, antioxidánsokban gazdag vegyületet is tartalmaz, mondja Christopher Gardner, aki a táplálkozási kutatásokat vezeti a Stanford Prevention Research Center-ben (Stanford Betegségmegelőző Kutatóközpont). Azt állítja, hogy olyan sok bizonyíték támasztja alá, hogy a kávé egészséges eleme a táplálkozásunknak, hogy már szerepel az Egyesült Államok táplálkozási iránymutatásaiban. 2015-ben a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a napi kávéfogyasztás segíthet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Gardner azt mondja, hogy a kávé jótékony hatása részben  rendkívül egyszerű okra vezethető vissza: örömöt szerez az embereknek.

"Gondolj csak bele, amikor kávézol, nem állsz meg és pihensz egy kicsit?" - kérdezi Gardner.


Micsoda egyszerű öröm. "Szeretem a forró italt a kezemben tartani. Ez a reggeli rituálém része. Naponta legalább három csészével iszom” – mondja Gardner.

Hogyan alakult át ÍGY a kávé imázsa? Nemrég még rossz szokásnak tartottuk

Gardner azt mondja, hogy a kávé  rossz híre arra az időre nyúlik vissza, amikor az emberek, akik kávét fogyasztottak, nagy valószínűséggel dohányoztak is. Csak amikor  a kávézást és a dohányzást elválasztották egymástól, akkor változott meg a kép. 

A dohányzás volt a rosszra való asszociáció oka? - „Amióta emlegetését a dohányzástól elválasztották, a kávé jótékonynak bizonyul” – állítja a kutató.

Forrás: https://www.npr.org

A FILTER összegyűjti neked a legfontosabb egészséggel kapcsolatos híreket - csak görgess lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok