Egyre több bizonyíték van a kávénak az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, többek között arról, hogy a napi kávéfogyasztók élettartama megnövekedhet.
A legfrissebb tanulmány, melyet a JAMA Internal Medicine tett közzé, fél millió, Angliában, Skóciában és Walesben élő embert vett alapul. A kutatásban résztvevők 38 és 73 év közöttiek voltak.
A tanulmány, mely a kávéívást a hosszú élettel társítja, egy azok közül, amelyek azt állítják, hogy a kávéívás nem rossz szokás, hanem éppen, hogy egészséges.
„Azt tapasztaltuk, hogy azoknak, akik naponta 2-3 csésze kávét ittak, mintegy 12 százalékkal alacsonyabb az elhalálozási kockázata, mint a kávét nem fogyasztóknak” egy évtizedes kutatás alapján – állítja Erikka Loftfield, a National Cancer Institute (Országos Rákkutató Intézet) tudományos munkatársa.
Az Egyesült Államokban is hasonló eredményre jutottak az afrikai-amerikaiak, a japán-amerikaiak, a latinok és a fehér felnőttek, férfiak és nők esetében egyaránt. A napi kávéfogyasztás a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is jótékonyan befolyásolja.
Nem valószínű, hogy a maga a koffein. Bár a vizsgálatok nem bizonyítják, hogy a kávé meghosszabbítja az életet, számos tanulmány azt sugallja, hogy úgy a koffein tartalmú, mint a koffeinmentes kávét fogyasztók életkilátásai is megnőnek.
Ezért a kutatók figyelmüket a kávébabra irányították.
A kávébab maga tele van különböző tápanyagokkal és fitokemikáliákkal -Walter Willett, a Harvard School of Public Health (Harvard Közegészségügyi Intézet) táplálkozáskutatója szerint (2015). Ezek között a vegyületek között szerepelnek lignánok, kininek és magnézium, melyek némelyike segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát és a gyulladást.
"Azt hiszem, ezek együtt fejtik ki a jótékony hatásukat”, mondja Willet, aki egy tanulmányában azt állítja, hogy 15% -kal alacsonyabb a korai halálozás kockázata azon férfiak és a nők körében, akik kávét fogyasztanak, mint azoknak, akik nem isznak kávét.
A kávé számos polifenol-szerű, antioxidánsokban gazdag vegyületet is tartalmaz, mondja Christopher Gardner, aki a táplálkozási kutatásokat vezeti a Stanford Prevention Research Center-ben (Stanford Betegségmegelőző Kutatóközpont). Azt állítja, hogy olyan sok bizonyíték támasztja alá, hogy a kávé egészséges eleme a táplálkozásunknak, hogy már szerepel az Egyesült Államok táplálkozási iránymutatásaiban. 2015-ben a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a napi kávéfogyasztás segíthet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Gardner azt mondja, hogy a kávé jótékony hatása részben rendkívül egyszerű okra vezethető vissza: örömöt szerez az embereknek.
"Gondolj csak bele, amikor kávézol, nem állsz meg és pihensz egy kicsit?" - kérdezi Gardner.
Micsoda egyszerű öröm. "Szeretem a forró italt a kezemben tartani. Ez a reggeli rituálém része. Naponta legalább három csészével iszom” – mondja Gardner.
Gardner azt mondja, hogy a kávé rossz híre arra az időre nyúlik vissza, amikor az emberek, akik kávét fogyasztottak, nagy valószínűséggel dohányoztak is. Csak amikor a kávézást és a dohányzást elválasztották egymástól, akkor változott meg a kép.
A dohányzás volt a rosszra való asszociáció oka? - „Amióta emlegetését a dohányzástól elválasztották, a kávé jótékonynak bizonyul” – állítja a kutató.
Forrás: https://www.npr.org