27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A semmittevés hihetetlen fontossága

Kell a léleknek a dologtalanul eltöltött idő

Mindig rengeteg tennivaló és munka tornyosul előttünk, és a fétisünk, a termelékenység kultúrája azt sugallja, hogy azonnal fogjunk neki, és őrült lelkiismeret-furdalásunk legyen, ha elpocsékoljuk az időt. Míg eszeveszetten hajszoljuk a termelékenységet, igazából nem vagyunk hajlandók pihenni.

KELL A LÉLEKNEK A DOLOGTANUL TÖLTÖTT IDŐ

Elhalasztjuk, hogy később keljünk reggel vagy sétáljunk egy jót – ha pedig kiszakadunk a lélekölő munkából, még akkor is eszünkbe jut, amit meg kellene csinálni, így végül a bűntudat erősebb lesz a feltöltődésnél. A legkevésbé relaxáló pihenést választjuk: ülünk a számítógép előtt és szörfölünk. Ettől nem leszünk se boldogabbak, se termelékenyebbek.

"Úgy érezzük, hogy mindig elérhetőnek kell lennünk, állandóan dolgoznunk kell" – mondja Michael Guttridge munkapszichológus. – "Nehéz ebből kitörni és lemenni sétálni a parkba."

Ennek a hátulütői persze nyilvánvalók: előbb-utóbb már nem fogunk tudni koncentrálni, a közösségi médián kapcsolódunk ki, közben azt mondjuk magunknak, hogy egyszerre több feladatot is képesek vagyunk ellátni, holott a szükségesnél már jóval több időt fordítunk akár a legalapvetőbb feladatra is. Sőt – Guttridge szerint – a magunkra fordított idő mentális és fizikai haszna is elmarad.

"Járni kell egyet, lemenni a kávézóba, kiszakadni a rutinból – hangsúlyozza. – Még a viktoriánus időkben is volt a gyárakban napi munkaközi szünet – teszi hozzá."

Nem mintha olyan nagyon kellene dolgoznunk. Dickens, Gabriel García Márquez vagy Darwin legföljebb naponta 5 órát dolgozott. Az a helyzet, hogy a munka hajlamos bármennyi időt kitölteni. A legtöbbünk ugyanazt a munkát jóval kevesebb idő alatt is el tudná végezni.

Előfordul, hogy még a kikapcsolódásnak szánt tevékenységet is – pl. a filmnézést – lenyomja a felelősség érzése. Guttridge hallott olyan cégvezetőkről, akik előre tekerik a filmet, hogy hamarabb megtudják a lényeget, ami talán sikerül, a mozi világába merülés öröme viszont biztosan elmarad.

"Ha dologtalanul töltjük az időt, akkor feltöltődünk és eltávolítjuk, ami fölösleges. Az improduktívan töltött időtől végül jobban tudjuk végezni a munkánkat" – állítja Guttridge.

Forrás: https://qz.com/ , https://www.theguardian.com/, http://nautil.us/, https://onlinelibrary.wiley.com/

További wellness tippeinkért csak görgess lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok