23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Évente 6 (hat) milliárd (!) csótányt tenyésztenek a kínai farmon

Bemutatjuk a világ legnagyobb csótányfarmját, ahol - az állítólag jelentős gyógyhatással bíró bogarakból - a világ népességénél is többet tenyésztenek.

A délnyugat-kínai Szecsuán tartománybeli Xichang-ban a Goddoctor Pharmaceutical Group többemeletes farm-épülete kb. 2 sportpályát fedne le.

A hosszú polc-sorok sűrűn betöltik az épületet, a polcokon nyitott eleséges és vizes edények vannak. Egész évben egyformán meleg és sötét van itt, a csótányok szabadon kereshetnek eleséget és szaporodhatnak, de napot sosem látnak.

Tudósok szerint a csótány teje az egyik legtáplálóbb és –kalóriadúsabb anyag a világon

Kínában sok helyen tenyésztik a csótányt gyógyászati célra vagy takarmányozásra, ennek a farmnak a termelékenységét azonban sehol másutt nem sikerült elérni.

A szecsuáni tartományi kormány ez év eleji, Peking kérésére készült jelentése szerint itt évente közel 280 000 csótányt „állítanak elő” négyzetméterenként. A tenyésztők „olyan műszaki-tudományos áttörést” értek el, hogy országos tudományos kitüntetést kaptak. Ezt részint mesterséges intelligencia (AI) algoritmusokkal érdemelték ki: a rendszerük több mint 80 „big data” adatféleséget elemez folyamatosan, pl. a helyiségek páratartamát, hőmérsékletét, az eleségszükségletet és –fogyasztást. Monitorozza a genetikai módosulásokat és azok hatását a csótányok növekedési ütemére.

Az AI Kínában több szektornak is hajtóereje, pl. az arcfelismerő rendszereknek, amelyek másodpercek alatt képesek 1,3 milliárd arc közül választani, vagy az atom-tengeralattjáróknak, amelyekben a kapitány az AI-vel gyorsabban, pontosabban dönthet a csatában.

A hermetikusan zárt épületben a látogatónak fertőtlenített munkaruhába kell átöltöznie, hogy ne vigyen be semmi szennyező vagy patogén anyagot. A helyiségekben a polcokon, a padlón, a mennyezeten – mindenütt csak csótányrajokat lehet látni. Állandó surrogó hang hallatszik, ami kissé fölerősödik, ha a helyiségbe fénysugár vetődik és a bogarak ráröpülnek.

A Kínai Tudományos Akadémia botanika-professzora, Zhu Chaodong szerint „katasztrófa” lenne, ha kiszabadulnának a repülőtér közeli farmról a bogárrajok milliárdjai akár emberi hiba, akár pl. földrengés következtében: a legközelebbi város majdnem 800,000 lakosa „halálra rémülne”

A dinoszauruszok kora óta a Földön élő csótányok nekik kellemes környezetben gyorsan szaporodnak. Zhu szerint a helyi meleg éghajlat és sok eső körülményei között egy tucat csótány akár egy teljes városrészt megszállna.

Zhu az épület többszörös védelmét javasolta

A megfelelő korukban présgépbe zsúfolt csótányokból származó ital a farmnak már 684 000 000 dollár bevételt hozott. Állítólag csökkenti a fájdalmat légzési, gyomor- és más betegségekben. A csomagoláson a „csótány” kínaiul nem szerepel, csak latin betűvel van feltüntetve az egyik csótányfaj latin neve.

A kínai nyelvű ismertető „tea-színű, édeskés, enyhén halszagú” italt ajánl. A tartományi kormány azt írta, 40 milliónál több beteget gyógyított az ital, amelyet a farm egész Kínában 4000 kórháznak értékesít. Az elvileg receptre felírt ital azonban pl. Pekingben üzletben kapható, egy 100ml-es csomag 68 dollár.  

A csótányt a kínai orvoslás évezredek óta használja. Dél-Kína egyes tanyasi területein időnként, fokhagymával összekeverve még ma is adják csecsemőknek fertőzés vagy gyomorrontás okozta láz ellen. A kínai orvosi lapokban cikkek százai taglalják a csótányital gyógyító hatását. Állítólag stimulálja a sérült szövetek, pl. a bőr és az igen nehezen gyógyítható, krónikus fájdalmat okozó nyálkahártya-seb gyógyulását; égési sérültek és gyomorfekélyesek is gyorsabban gyógyultak tőle.

Forrás: https://www.facebook.com/, http://www.scmp.com/ 

További meghökkentő hírekért görgess lejjebb!
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok