A tészta finomlisztből készül ugyan, de alacsony a glikémiás indexe, ami megmutatja, milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint evés után – olvasható a tekintélyes brit online orvosi folyóiratban, a BMJ Openben.
A szerzők 32 olyan korábbi kutatásból elemeztek adatokat, amelyek két csoport étrendjét hasonlították össze: az egyik csoport alacsony glikémiás indexű ételeket plusz tésztát, a másik magas glikémiás indexű ételeket, de tésztát nem evett. (Csak tésztaevést értékelő vizsgálat nem állt a kutatók rendelkezésére.)
A vizsgálatokban 2448 túlsúlyos/kövér étkezését kísérték figyelemmel 12, bizonyos esetekben 24 hónapon keresztül. Mérték a derékbőséget, a derék-csípő arányt és a testtömeg-indexet (BMI), vagyis a testsúly és a testmagasság közti arányt. Azt találták, hogy 0,63kg-mal többet fogytak azok az emberek, akik alacsony glikémiás indexű ételeket plusz tésztát kaptak. Ebben a csoportban a BMI index is csökkent egy kicsit, a többi mutató nem változott.
John Sievenpiper kutatásvezető, a Torontoi Egyetem táplálkozáskutatója szerint az egészséges, kiegyensúlyozott, jelen esetben az alacsony glikémiás indexű étrendben a tészta elősegítheti a fogyást, ha az a cél.
"Ritka, hogy egy finomított szénhidrát-termék, mint éppen a tészta a gyártási eljárás miatt alacsony glikémiás indexű: amikor a liszthez vizet adnak és az előállított tésztát szárítják, a benne levő keményítő nehezebben emészthetővé válik, lassabban szívódik fel, kevésbé és lassabban emeli a vércukor-szintet" – magyarázta.
– Nagyon sokan támadják a szénhidrátokat, különösen olyan alapvető élelmiszereket, mint a rizs, a kenyér vagy a tészta. Ezért tettük fel a kérdést: Valóban olyan káros a tészta, ahogy azt lapok, blogbejegyzések, valamint egyes, a médiában elérhető szakvélemények állítják? – kérdezte.
Sandra Arevalo, egy New York-i egyetemi kórház dietetikusa kritizálja a kutatást, mert nem tett különbséget a finomlisztből és a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta között. – Jobb választás a teljes kiőrlésű, mert magas az emésztést támogató rosttartalma: hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat tőle, vagyis fogyasztó és vércukorszint-szabályozó jótékony hatása van, és gyorsabb a káros anyagok kiürülése.
Finomított termékeket: fehér rizst, tésztát, kenyeret ugyanekkora adagban legföljebb hetenként kétszer-háromszor együnk. A carbonara vagy az Alfredo szósz, amit szívesen teszünk a tésztánkra, tejszínnel, vajjal, tejjel és más zsíros összetevőkkel készül. Ezek nagyon finomak, de ne felejtsük el, hogy rejtett kalóriákat és zsírt tartalmaznak – figyelmeztetett.
Forrás: https://www.channelnewsasia.com/, http://bmjopen.bmj.com/