7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Zöldség-világtörténelem

Tudtad, hogy a paradicsomot 2500, a sárgarépát 5000, a fokhagymát 9000 éve ismerjük és fogyasztjuk?

A zöldségek története az emberiség legtávolabbi időszakába nyúlik vissza, amikor a vadászó-gyűjtögető ember Afrikából kiindulva elterjedt az egész világon.

A modern emberi civilizáció megszületésével felfedezték a zöldségek fontos szerepét a gyógyászatban  és a táplálkozásban.

Burgonya

Ahogy az európai felfedezők megismerkedtek a burgonyával, meglátták benne a növény potenciálját, mely megváltoztatta az étkezésünket és a gyógyászatunkat is. Évszázadok alatt a burgonya a világ egyik legkedveltebb zöldsége lett.

Paradicsom

A paradicsom története 2500 évre nyúlik vissza, amikor az ősi azték birodalomban felismerték az értékét és  életük részéve tették az orvoslás és az étkezésük terén.  Manapság ez a világ egyik legnépszerűbb zöldsége, amely számos ételben és étrendben jelen van.

Sárgarépa

Története átfogja az elmúlt ötezer évet.  Hihetetlen sztori bontakozik ki háziasítása terén az ősi iráni és afganisztáni földektől Egyiptomon és Kínán át  általános elterjedéséig  a középkori Európában, amíg végül megszületik tudományos körökben a 17. századi  Hollandiában a ma ismert, narancssárga színű sárgarépa.

Fokhagyma

A fokhagyma története az emberi haladás és fejlődés mintegy 9000 évnyi időszakát öleli fel szerte a  világon.  Ez a zöldség a tápanyagok tárháza és kiváló gyógyászati hatásai vannak.

Hagyma

A hagyma története a modern emberiség legkorábbi időszakában kezdődött. Nagy tápértékével, könnyű termeszthetőségével és tárolhatóságával, kiváló gyógyászati  tulajdonságaival segített  túlélni a nagy éhezési periódusokat.

Bab

A bab története hosszú és érdekes. Ősidők óta eszünk babot, amikor még vadon termett. Ez a növény több ezer éves termesztése után még mindig előfordul sós ételekben és desszertekben egyaránt.

Uborka

A tökfélékhez tartozó zöldség a Cucurbitaceae család tagja, fejlődése ötezer éven át folyt párhuzamosan az emberi fejlődéssel és terjeszkedéssel. Kiváló táplálkozási értékeivel és  gyógyhatásával sosem szűnő népszerűségre tett szert.

Paprika

A capsicum Dél-Amerikából származik és onnan terjedt el szerte a világon, azután, hogy  Kolumbusz nyugat felé akart eljutni Indiába. A világ sok részén termesztik, sok ételben használatos.

Káposzta

A káposzta története valahol Európában kezdődött  i.e.1000 táján. A káposzta először vadon élő növény volt (mint a legtöbb zöldség). Ősidőktől kezdve mind a gazdagok, mind a szegények használták ételként.

Retek

Az első retek félék a Távol-Keleten jelentek meg és onnan terjedtek el a világon sok különböző változatban. Még ma is népszerűek, salátákban és más ételekben is fogyasztjuk.

Spenót

A spenót a legkorábbi idők óta nagy tekintélynek örvendő zöldség volt azok körében, akik termesztették és fogyasztották. Ma már olyan nemesített változatai vannak, amelyek több levelet hoznak, ízesebbek és jó vitamin- és ásványi forrást jelentenek.

Cékla

A cékla története a középkorra nyúlik vissza, és azóta az egészségünkre a legjótékonyabban ható zöldségek egyike. Többek között csökkenti a vérnyomást, a szívbetegségek, a stroke   és a perifériás érbetegségek kockázatát.

Cukkini

A cukkini egy viszonylag új zöldség a világon, de ettől függetlenül igen népszerű és egészséges. Vad ősei több ezer évesek, de a ma ismert cukkini csak száz évvel ezelőtt jelent meg.

Gyömbér

A gyömbér története a dél-ázsiai buja, trópusi dzsungelekben kezdődött. Ősidők óta alapvető fűszer és gyógyszer volt. Ugyanazért használják még ma is Keleten és Nyugaton ételként, édességként, és betegségek gyógyítására.

Articsóka

Feljegyzések szerint különböző fajtáit ételként már az ókori görögök és rómaiak is használták. Első ránézésre furcsának tűnik, hogy megegyük, mert úgy néz ki, mint egy virág, pedig  többezer éve fogyasztjuk. Sokfajta módon elkészíthető.

 

Forrás:http://theplantguide.net/

További történelmi érdekességekért görgess lejjebb!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok