26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
20°
Holnapután
24°
Szerda
25°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Fölösleges havonta egy hétre kihagyni az antibébi tablettát

A nők évtizedek óta havi hét nap szünettel szedik a fogamzásgátló tablettát. A hét nap alatt megvonásos vérzés jön létre – Nagy Britanniában azonban változóban van a dolog. A tekintélyes szakmai akkreditáló és oktató szervezet, a londoni Royal College Szexuális és Reproduktív Egészség Tanszéke (FSRH) legfrissebb irányelvei szerint a hét napos szünet nem jár semmiféle egészségügyi előnnyel, és orvosilag semmi nem zárja ki az akár folyamatos tablettaszedést. – Egyértelműen meg kell magyarázni a nőknek, hogy a megvonásos vérzés nem menstruáció, és nincs kedvező hatása az egészségre – állapítják meg a dokumentum szerzői.

Egy 2010-12 között folytatott felmérés szerint Nagy-Britanniában egy év alatt a 16-44 éves nők több mint egyharmada szedett fogamzásgátlót. Többségük a kétféle hormonális hatóanyagot tartalmazó tablettát szedte, amelynek a 28 napos csomagjában 21 aktív és 7 cukor (placebo) tabletta található: ez utóbbiak szedése alatt jön létre a megvonásos vérzés. Kevésbé elterjedtek, de elérhetők Nagy-Britanniában olyan antibébi tabletták is, amelyeknek a csomagjában 21-nél több aktív és 7-nél kevesebb placebo tabletta van. Ezeknek a szedésével ritkábbak a megvonásos vérzések.

Az áttöréses vérzés idővel csökkenő kockázatától eltekintve azonban valójában nincs semmi ok a szünetre – és ennyi.

– Igazából nem szükséges kihagyni a tabletta szedését a megvonásos vérzés miatt, a kombinált fogamzásgátló folyamatos szedése nem káros – mondta Karin O’Sullivan, egy szexuális és reproduktív egészség területén működő civil szervezet klinikai vezetője. Ám annak ellenére, hogy ezzel egyetértenek a nőgyógyászok, az irányelvek nem változtak. Talán azért, mert eredetileg a szünetet azért iktatták be, hogy a fogamzásgátlásnak ezt a módját ’természetesnek’ tekintse és elfogadja valaki – mégpedig a pápa.

Nincs semmi baj a megvonásos vérzéssel, viszont van, akinek kifejezetten előnyös a folyamatos tablettaszedés, pl. endometriózis vagy dysmenorrhoea esetén. Akinek enyhébb menstruációs tünetei vannak, az is kényelmesebbnek találhatja az életét, ha nincs vagy rövidebb a havi vérzés. Egy 2014-es tanulmány szerint ritkábban fájt a fejük, kevesebb fáradtságot, puffadást, menstruációs fájdalmat és irritációt tapasztaltak a nemi szervek környékén azok, akik folyamatosan szedték a tablettát.

Sőt: a folyamatos vagy havonta rövid időre megszakított tablettaszedésnek jobb a fogamzásgátló hatása. „Tökéletes” használattal 0-ra csökken a teherbe esés kockázata, de „tipikus” használat esetén a szedés első évében a nem kívánt terhesség valószínűségét 9%-ra becsülik. Az új irányelvek szerint a rövidebb szünet azért teremt nagyobb biztonságot, mert csökkenti a ’meglepetéses’ ovuláció kockázatát.

– Az irányelvek szerint a ritkább vagy legfeljebb 4 napos hormonmentes időszak alkalmazásával a nők csökkenthetik a teherbe esés kockázatát kétféle hormonális hatóanyag kombinációját tartalmazó tablettákkal történő fogamzásgátláskor – mondta Diana Mansour, az FSRH minőségügyi alelnöke.

Természetesen a korábbi gyakorlat is folytatható. Az új irányelvek a megvonásos vérzés rövidítése vagy elhagyása mellett ezt is javasolják a nőknek. Alapvetően arról van szó, hogy a nők tájékozottabban dönthetnek a saját testükről – és ez csakis jó lehet.

Forrás: iflscience.com

Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
További anyagok