6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Ez történik a testeddel, ha utálod a munkádat

Az utált munka sokféle betegséget okozhat.

Ha a munkahelyi stressz mérgezővé válik, testünk nagy árat fizet érte. 

Mindenkinek vannak rossz napjai a munkahelyen, de vannak intő jelek, amelyekre munkavállalóként oda kell figyelnünk, mielőtt egy rossz hét az irodában véget nem érő, megbetegítő munkahelyi stresszé válik, ami tönkreteszi az egészségünket.

Túl sok amerikai esik  a „mérgező” munkahely csapdájába, és ezt a problémát munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt  komolyabban kellene venniük. 

Jeffrey Pfeffer, a Stanford-i egyetem szervezeti viselkedéssel foglalkozó professzora,  a Halálos fizetés (Dying for a Paycheck) című könyv írója,  kutatásai során arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai vállalatok rossz menedzselése felelős az éves egészségügyi költségek 8%-ért,  120 000 felesleges halálesetet okozva évente.

Mielőtt még tudatosulna benned, a tested már tudhatja, hogy a munkád a felelős  a stressz-tünetekért, és  figyelmeztetéseket küld, hogy valami nincs  rendben veled.

Alvásproblémák

„Gyakran az első panaszok, amit hallunk valakitől, az álmatlan éjszakákra vonatkoznak ” - mondja  Monique Reynolds, a Maryland-i (USA)  Szorongás- és viselkedésváltozás központjának (Center for Anxiety and Behavior Change) klinikai pszichológusa.

„Az emberek arról panaszkodnak, hogy nem tudnak elaludni, mert állandóan jár az agyuk, vagy az éjszaka kellős közepén felébrednek és a tennivalók listáján gondolkodnak.”

Néhány nyugtalan éjszaka nem olyan nagy gond, de ha ez szokássá válik, az már annak a jele lehet, hogy a munkahelyi stressz mérgezővé vált.

„Ha a  stressz következetesen a munkához kapcsolódik, az azt jelzi, hogy valami egyensúlyvesztés történt” - mondja Reynolds.

Fejfájás

Az izmok megfeszülnek, hogy megvédjék a testet a sérülésektől. Ha az ember a munkahelyét veszélyzónaként érzékeli, ez a helyzet  az izmokat a megfeszített állapotban tartja -  az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) szerint. A nyak, a váll és a fej krónikus tenziója összefügghet migrénnel és a tenziós fejfájással.

Reynolds szerint: „A stressz fiziológiai tüneteket okoz, és ez fájdalomként nyilvánul meg”.

Izomfájdalom

Ha a munkád mérgező, úgy érezheted, mintha az íróasztalodnál egy vad tigrissel kellene megküzdened. Fenyegetés esetén az agy adrenalinnal és más stresszhormonokkal árasztja el a testet.

„Stresszes munkahelyen idegrendszerünk állandó feszültségben van” - állítja Reynolds. „Készenlétben állunk  arra, hogy egy kellemetlen főnökre vagy munkatársra reagáljunk.”

Ha görnyedt vállal és összeszorított fogakkal mindig „csak válasz e-maileket” írsz, ez annak a jele, hogy a munkád veszélyezteti az egészségedet.

Mentális egészségromlás

Reynolds szerint a megnövekedett stressz súlyosbíthatja a meglévő mentális egészségügyi problémát. „Ha valaki egy nagyon mérgező munkakörnyezetben dolgozik,  a gyakori aggodalom a klinikai küszöbérték átlépését eredményezheti ”- mondja.

Ha úgy érzed, hogy a főnöknek mindig baja van veled, annak a mentális egészséged látja a kárát. Egy 2012-es elemzés kapcsolatba hozta  a munkahelyi rossz bánásmódot  a munkavállalók olyan egészségügyi panaszaival, mint a túlevés és a depresszió.

E. Kevin Kelloway kutató professzor, aki a St. Mary Egyetemen  (Kanada) foglalkozás-egészségügyi pszichológiával foglalkozik, azt állítja, hogy a munkahelyi méltánytalan bánásmód erős stressz okozója lehet.

„Az igazságtalanság különösen mérgező stressz faktor, mert az ember lényegi tulajdonságát veszi célba” mondta. „Ha valaki méltánytalanul bánik velem, akkor a méltóságomat támadja, és ezzel lényegében azt mondja, hogy nem érdemlek tisztességes bánásmódot, vagy ugyanazt a bánásmódot, mint mások.”

Gyakori megbetegedés

Ha gyakran vagy influenzás, mérlegeld, hogy érzelmileg hogyan viszonyulsz a munkádhoz. Egy széleskörű kutatás azt mutatta ki, hogy a krónikus stressz veszélyeztetheti az immunrendszert, és ettől fogékonyabbá válhatsz  a betegségekre.

Szex iránt érdektelenség

Az, hogy mivel tölti az ember az idejét, megmutatja, mit értékel. Ha hazaviszed a munkádat, a kapcsolataid fizethetik meg a kárát. Az Amerikai Pszichológiai Társaság megállapítása szerint amikor a nőknek a szokásos családi és a pénzügyi feladataik mellett szakmai stresszel is meg kell küzdeniük,  az a szexuális vágy csökkenéséhez vezethet. A férfiaknál a krónikus stressz  alacsonyabb tesztoszteron termelést eredményezhet, ami csökkenti a libidót.

„Bizonyos oldottság  kell ahhoz, hogy az izgalom érzése előtörjön” - mondja Reynolds. – És még ott van az időfaktor is. Az emberek arról számolnak be, hogy nincs elég idejük  a szexre.”

Állandó fáradtság

Ez olyan csontig hatoló fáradtság, amelyet nem lehet napközbeni szundikálással vagy hétvégi alvással kipihenni.

Kelloway megjegyzi, hogy „az emberek különbözőképpen reagálnak a mérgező munkahelyre”, de a fáradtság mindenképpen  a fizikai tünetek közé tartozik.

A stresszes munka olyan ciklust hozhat létre, amely kimerüléshez vezet, mondta Pfeffer. – Az ember túlterheltnek érzi magát, mert túl sokat dolgozik, és azért dolgozik túl sokat, mert túlterheltnek érzi magát - mondta.

Gyomorpanaszok

Emésztési zavar, székrekedés, puffadás – ezek mind összefüggenek a stresszel, mert a stressz hatással van  az emésztésre, sőt még a bélbaktériumokat is megváltoztathatja, ami viszont visszahat a hangulatunkra.

Az idegesség gyomorfájdalmat is okozhat, mondta Kelloway, aki ezt maga is megtapasztalta egy stresszes munka során.

- Körülbelül hat hónap után azt tapasztaltam, hogy minden vasárnap délután fájdalmat érzek a gyomromban. Nem a tünet, hanem az időzítés (amikor azon kezdtem gondolkodni, hogy mit kell majd tennem hétfőn reggel) figyelmeztetett a munkával való összefüggésre. Minden tünetem megszűnt, amikor kiléptem abból a munkából, és mással kezdtem foglalkozni - mondta.

Étvágytalanság

A Harvard Health Letter (Harvardi egészségügyi folyóirat) szerint az étvágy szoros kapcsolatban áll az aggyal. Akut stressz esetén a „küzdj vagy menekülj” reakció adrenalint termel, azt üzenve a testnek, hogy az emésztést elnyomva arra összpontosítson, hogy az észlelt veszélytől megóvjon.

Hosszantartó stressz esetén azonban a szervezet mellékveséi kortizolt termelnek, egy olyan hormont, amely növelheti az éhséget. Ha a munkád hosszútávú érzelmi zavarokat okoz, előfordul, hogy vigasztalást keresve az ételhez menekülsz.

A harvardi egyetem arról is beszámol, hogy a cukros ételek fogyasztása tompítja a stresszel járó válaszokat és érzelmeket, ezért ezeket gyakran  vigasz ételként fogyasztják. Ez azonban olyan egészségtelen szokás, amit el kell kerülni.

Mi tehetünk?

Tartsunk pihenőket!  Ha a testünk magasfokú riasztást ad ki, hogy megvédjen az indokolatlan elvárásoktól és a rossz főnököktől, szabadidőt kell neki adni.


„Ha nem adunk lehetőséget  az idegrendszerünknek arra, hogy pihenjen és feltöltődjön, akkor hosszú távú károsodás mehet végbe benne” magyarázza Reynols. Szerinte a munkahelyen kívüli társaság, a meditáció és a testmozgás segíthet a stressz-tünetek ellensúlyozásába.

Fékezzük meg a negatív gondolkodásunkat! Ahogyan gondolkodsz, azzal megváltoztathatod azt, ahogy magadat érzed – ez a  kognitív viselkedési terápia egyik alapelve.

„Nem mindenki képes megváltoztatni a munkáját, de arra képesek vagyunk, hogy olyan szituációkra összpontosítsunk, amelyeket irányíthatunk” - mondja Reynolds. A tudatosságot arra használhatjuk fel, hogy kezeljük a reflexiókat például  arról,  milyen volt a prezentációnk,   vagy, hogy mit gondolnak rólunk a kollégáink.

Mondjunk fel! Tekintsük e jeleket figyelmeztetésnek, hogy új munkahelyre van szükségünk. Pfeffer szerint a túl hosszú munkaidő, az önállóság hiánya, a bizonytalan ütemezés és a gazdasági bizonytalanság a munkahelyen mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a mérgező munkahelyi környezethez, amelyet a munkavállalóknak el kell hagyniuk, ha nem sikerül vele megbirkózniuk. „Az alapvető problémákat kell megoldani, nem a tünetekkel kell  foglalkozni„ - hangsúlyozta.

Forrás: huffpost.com

Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
További anyagok