18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Kicsírázott a mag a kínai űrszondán a Hold távoli oldalán

A kínai Csang’o-4 űrhajón, a poros, szürke holdfelületen, egy apró zöld csíra szökött szárba, ami hatalmas ugrást jelent a növényi élet számára.

Csírázó gyapotmag a Hold felszínén a kínai Csang’o-4 űrszondán belül 2019. január 12-én, 212 órával a víz befecskendezését követően

Kína újra történelmet írt azzal, hogy sikeresen csíráztatott ki egy gyapot magot a Hold távoli oldalán. Ez volt az első eset, hogy biológiai anyagot sikerült termeszteni a hold felszínén – jelentette  kínai állami média

A kínai Hold istennőről elnevezett Csang’o-4 ez év január 2-án hajtott végre sima leszállást a Hold távoli oldalán - előszőr a világtörténelemben. Néhány hihetetlen képet már küldtek is a Földre erről a viszonylag kevéssé ismert tájról, és most Kína a Holdon végzett legelső bioszféra kísérlettel rukkol elő.

A gyapotmag a Csang’o-4 leszállóegységének fedélzetén lévő zárt tartályban csírázott ki. A tartályban van levegő, talaj és víz, valamint repce, burgonya és  lúdfű magok. Ezenkívül tartalmaz még élesztő, valamint gyümölcslégy lárva mintákat is. 

A Csang’o-4 Holdra tartó útja során  a magok alvó állapotban voltak. A holdra érés utáni napon, január 3-án, a földi irányítás utasítást adott a növények öntözésére  és az úttörő kísérlet megkezdésére.

 A "bioszféra" belsejét két kamerával figyelik, és csatlakoztatva van hozzá egy hővezérlő rendszer is. Eddig a kamerák csak a gyapotmag kicsírázását mutatták, de a csapat még mindig reméli, hogy a többi mag is életre kel. 

Először az emberiség történelme során a kínai Csang’o-4 űrszonda által a Holdra vitt gyapotmag kicsírázott, a legújabb tesztfotó tanúsága szerint.  Ez az emberiség első biológiai kísérlete a Holdon.

A bioszféra minden összetevője fontos szerepet játszik a kísérletben. Virágos növényeket választottak, mert azokat viszonylag könnyen lehet a kamerával megfigyelni. A gyümölcslégy, remélve, hogy a kísérlet sikerül,  a növények elfogyasztója lesz. Eközben az élesztőnek a széndioxid szint szabályozásában lesz szerepe a zárt tartályban.  

Ami a burgonyát illeti, láttátok a Mentőexpedíció című filmet, ugye?   A krumplit azért választották, mert a jövőbeni Hold és azon túli expedíciók legénysége számára  élelmiszerforrásaként használható.

"Fontolgatjuk az emberi élet lehetőségét az űrben. Ezen növények termesztésének megismerése a gyenge gravitációs környezetben lehetővé tenné számunkra, hogy megteremtse az alapot  egy űrbázis létrehozásához a jövőben" - mondta Xie Gengxin professzor, a kísérlet vezető tudósa a  The South China Morning Post című újságnak.

Kína merész álma, hogy a 2030-as években  személyzettel ellátott missziót küldjön a Holdra.  Bár ezek még csak előzetes tervek, kevéssé valószínű, hogy bármi megállíthatja Kína üstökös-szerű felemelkedését az űrversenyben. 

Forrás: IFL SCIENCE

Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok