23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Majdnem megöltem a családomat az akvárium tisztításakor

Tíz ember és két kiskutya szenvedett mérgezést, amikor egy akváriumot tisztító ember akaratán kívül  "a világ második leghalálosabb toxinját" szabadította fel...
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Chris Matthew egy hónappal ezelőtt Oxfordshire-i (Anglia) otthonában akváriuma tisztításakor  kivett egy szikladarbot, amelyet Pulsing Xenia nevű korall borított, és elkezdte azt kapargatni - jelentette a The Evening Times című újság.

A korall megsértésével egy halálosan mérgező anyag, a palytoxin  került a levegőbe. Miután befejezte a munkát, Matthews bezárta az ajtót és lefeküdt aludni, adta hírül a jelentés. Amint a lapnak beszámolt róla, másnapra Matthews, barátnője, anyja, apja, nővére és annak barátja influenza-szerű tüneteket mutatott.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

"Rosszabb volt, mint az influenza , mert nem tudtunk koncentrálni semmire. Nem tudtuk szabályozni a testhőmérsékletünket, légzési nehézségekkel küzdöttünk és köhögtünk. Csak amikor észrevettük, hogy a két kutyánk is hasonló tüneteket mutat, akkor jöttünk rá, hogy valami nagyon nincs rendben" - emlékezett vissza.

Segítséget kért, amely súlyos vészhelyzeti reagálást eredményezett, többek között a mentők, a tűzoltók és a rendőrség helyszínre érkezését. Négy tűzoltó is megbetegedett a beavatkozás során, akik Matthews-szel és a többiekkel együtt mind kórházba kerültek.

Chris Matthews és barátnője 2018. március 29-én kórházba kerültek, miután a korall által kibocsátott anyagtól mérgezést szenvedtek.

 

A házat egy napon át szellőztették, míg a vegyi szakértők és a közegészségügyi tisztek a korall megmaradt részét távolították el. Dr. Mike Leahy, a "Bite Me" című National Geographic televíziós műsor virológus szakértője, aki abban a faluban lakik, ahol az esemény bekövetkezett, a vész-reakcióval kapcsolatos fotót tett fel a Twitterre.

"A legkülönösebb dolog számomra az volt, hogy sokfelé jártam a világban, és itthon, egy Oxfordshire-i faluban történt mindez" - mondta Leahy a The Mirrornak. "A palytoxin a világ második legveszélyesebb mérge, egy grammnyi 80 embert ölhet meg, bár le kell nyelni ahhoz, hogy halálos legyen."

Matthews, aki 12 éve tart trópusi halakat, elmondta a The Evening Timesnek, hogy fogalma sem volt róla, hogy mérgező anyagot szabadított fel.

"Ha még egy éjszakát töltöttünk volna a hálószobában, veszélybe került volna az életünk" - mondta. "Természetesen a kutyáink is nagyon rosszul lettek volna, az állatorvos szerint. Az is aggasztó, hogy mi lett volna, ha egy kisgyerek vagy egy idős ember lett volna a házban..."

A  szakértők szerint a világ leghalálosabb toxinja a "botulinum toxin" a Clostridium botulinum baktérium által termelt fehérje - melyet a botox bőrfeszesítő készítésére is használnak.

Forrás: https://nypost.com/

Az élővilág csodálatos! Olvass tovább...
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok