8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Miért van kesztyű a rajzfilm-figurákon?

Sokan vannak köztünk, akiknek a gyerekkorát végigkísérték a rajzfilmek a TV-ben. Nosztalgiával gondolunk vissza rájuk, de igazából mit tudunk róluk? Az például valószínűleg még sose jutott eszedbe, miért hordanak kesztyűt a szereplők... Mi szükség volt erre?

Ennek több oka van. A legegyszerűbb magyarázat a rajzolás gyorsítása. Kezdetben a fázisrajzok kézzel készültek. A figurák megjelenését a rajzolást hatékonyabbá tevő technikák alakították, mint pl. a test sok vonalat igénylő részeinek kikerekítése, mert sokkal gyorsabb volt ív rajzolása, mint egy szögletes felületé. A képkockán a kéz a csuklóval és az ujjakkal egyértelműen a legaprólékosabban ábrázolandó testrész - így került a szereplők csontos, inas kezére kesztyű.

Az is lényeges, hogy a fekete-fehér film korában nehéz volt kivenni a fekete alak kezét pl. a teste előtt, a fehér kesztyű viszont egy csapásra láthatóvá tette azt.

Mindemellett a pszichológia is szerepet játszott a dologban. Ez jól érthető pl. a Mickey egér példáján: ő, éppen úgy, mint a kor sok más rajzfilm-figurája, emberként viselkedő állat volt. Ezt a gyártó Walt Disney cég kívánta így. Disney azt írja 1968-ban megjelent visszaemlékezésében, hogy

azért adtak kesztyűt Mickey egérre, mert azt akarták, hogy ember-szerűbb legyen a megjelenése. A néző így jobban azonosult a figurával.

Végül pedig: a gyártó a fehér kesztyűvel kulturális hatás elérését is remélte. Mivel az első Mickey egér filmek megjelenésekor, a múlt század 20-as éveinek végén Amerikában nagyon népszerű volt a kevés szereplőt igénylő revü, a figurákat úgy formálták, hogy megjelenésükben emlékeztessenek az ott fellépőkre. Pontosan arról szólt az ötödik Mickey egér rajzfilm 1929-ben, The Opry House, hogy Mickey egérnek van egy kis színház-féléje, ahol „önálló estet”, három számból álló revüt tart.

Szereted az érdekes, történelmi témájú komolyabb és könnyedebb cikkeket? Akkor kövesd az "Érdekes történelem" témánkat, aminek cikkei közül itt lentebb is válogathatsz!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok