7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Szuperegészséges, génszerkesztett csípős paradicsomon dolgoznak a kutatók

Van valahol egy másik valóság, ahol csípős a paradicsom. Itt a Földön nem, mert 19 millió évvel ezelőtt a lédús termést hozó növény és csípős unokatestvére, a chili paprika közös ősüktől kettéválva fejlődtek tovább, két kultúrnövényt hozva létre. Még mindig nagyrészt közös a DNS-ük, de a növekedésük, a formájuk és az ízük alapvetően eltér egymástól.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A munka gyümölcsei

Ez a kettéválás érdekli napjainkban a kutatókat, akik génszerkesztési technikával próbálják újra egyesíteni a valamikor egymásnak hátat fordított rokonokat.

A cél a könnyen és nagy mennyiségben termeszthető paradicsom előnyeinek egyesítése a chili paprika tápértékével. A Trends in Plant Science (A növénytudomány tendenciái) szaklap legújabb számában brazil kutatók ismertetik az esetet, remélve, hogy ezzel felgyorsulhat a munka. A cél azonban nem egy új ínyenc divatkaja, hanem több tápláló kapszaicin fogyasztásának előmozdítása.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

A kapszaicin molekulák adják például a csípős paprika csípős ízét. A tudósok szerint 23-féle kapszaicin létezik, többségük gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fogyaszt. Bizonyos típusokról még a rákellenességet is kimutatták. Csak az a baj, hogy nagy mennyiségű kapszaicin előállítása problémás. A paprika-növénynek (a capsicum nemzetségbe tartozó) csípős változatait általában szabadföldön termesztik. A környezeti hatások nem tesznek jót a terméshozamnak. A növénnyel nagyon sok a munka, mert érzékeny a magas hőmérsékletre, a CO2 koncentrációra és a nedvességre. Nehéz elérni, hogy egy egész csípős Capsicum paprika termés minden darabja azonos színvonalú legyen. Rengeteg paradicsomot viszont könnyű előállítani: kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra, nem annyira jellemzi a szabadföldi termesztés: több kapszaicin ideális lehetőségét kínálja.

A véleménycikk társszerzője, Agustin Zsögön azt mondta a The Guardian brit lapnak:

- A paradicsomban megvan a kapszaicinodokhoz szükséges összes gén, csak éppen nem aktív. -  A CRISPR nevű génszerkesztővel azonban – a kutatók reményei szerint – be lehet ezeket a géneket kapcsolni. Egy kis csípősséggel aláfűtenek a paradicsomnak, hogy még táplálóbb legyen. Ám a CRISPR-et nemcsak erre használják a kutatók. A világ különböző részein legalább három kutatócsoport barkácsolgatja a paradicsom génjeit, hogy jobban igazodjon a termelői és a szállítói igényekhez és – netán – ízletesebb is legyen.

A brazíliai cikk szerzőinek csapata már dolgozik az új paradicsomjukon, az eredményeiket várhatóan 2019 végén teszik közzé.

Forrás: qz.com

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok