A munka gyümölcsei
Ez a kettéválás érdekli napjainkban a kutatókat, akik génszerkesztési technikával próbálják újra egyesíteni a valamikor egymásnak hátat fordított rokonokat.
A cél a könnyen és nagy mennyiségben termeszthető paradicsom előnyeinek egyesítése a chili paprika tápértékével. A Trends in Plant Science (A növénytudomány tendenciái) szaklap legújabb számában brazil kutatók ismertetik az esetet, remélve, hogy ezzel felgyorsulhat a munka. A cél azonban nem egy új ínyenc divatkaja, hanem több tápláló kapszaicin fogyasztásának előmozdítása.
A kapszaicin molekulák adják például a csípős paprika csípős ízét. A tudósok szerint 23-féle kapszaicin létezik, többségük gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fogyaszt. Bizonyos típusokról még a rákellenességet is kimutatták. Csak az a baj, hogy nagy mennyiségű kapszaicin előállítása problémás. A paprika-növénynek (a capsicum nemzetségbe tartozó) csípős változatait általában szabadföldön termesztik. A környezeti hatások nem tesznek jót a terméshozamnak. A növénnyel nagyon sok a munka, mert érzékeny a magas hőmérsékletre, a CO2 koncentrációra és a nedvességre. Nehéz elérni, hogy egy egész csípős Capsicum paprika termés minden darabja azonos színvonalú legyen. Rengeteg paradicsomot viszont könnyű előállítani: kevésbé érzékeny a környezeti hatásokra, nem annyira jellemzi a szabadföldi termesztés: több kapszaicin ideális lehetőségét kínálja.
A véleménycikk társszerzője, Agustin Zsögön azt mondta a The Guardian brit lapnak:
- A paradicsomban megvan a kapszaicinodokhoz szükséges összes gén, csak éppen nem aktív. - A CRISPR nevű génszerkesztővel azonban – a kutatók reményei szerint – be lehet ezeket a géneket kapcsolni. Egy kis csípősséggel aláfűtenek a paradicsomnak, hogy még táplálóbb legyen. Ám a CRISPR-et nemcsak erre használják a kutatók. A világ különböző részein legalább három kutatócsoport barkácsolgatja a paradicsom génjeit, hogy jobban igazodjon a termelői és a szállítói igényekhez és – netán – ízletesebb is legyen.
A brazíliai cikk szerzőinek csapata már dolgozik az új paradicsomjukon, az eredményeiket várhatóan 2019 végén teszik közzé.
Forrás: qz.com