26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária
filter.hu filter.hu

Valami nagyon nem stimmel a föld mágneses terével, és senki nem tudja, mi van

Megint rossz tréfát űz velünk a mágneses tér, a geológusok is meg vannak döbbenve. Azt tudjuk, hogy a pólusok minden évben pár kilométerrel odébb vándorolnak, de az északi pólus az utóbbi években egyre furább lett: kiszámíthatatlan tempóban tolódik Kanadából Szibéria felé – olvasható a Nature tudományos folyóiratban.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A Föld mágneses terének szimulációja, normál polaritás

Úgy tudjuk, hogy az északi pólus helyzetét két nagy mágneses mező határozza meg Kanada, illetve Szibéria alatt, és Szibéria mintha győzne – idézi a Nature Phil Livermorenak, az angliai Leeds-i Egyetem geofizikusának az Amerikai Geofizikusok Szövetsége konferenciáján mondott szavait.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) ötévenként teszi közzé a Föld mágneses mezejének a térképét, a Mágneses Világmodellt. A 2015-ös térkép után 2020-ra tervezték a következőt, de az északi pólus szeszélyes mozgása arra kényszeríti a kutatókat, hogy hamarabb frissítsenek. Az új modellt január 15-én publikálták volna, de egyelőre sajnos nem tudták az amerikai kormányzati apparátus részleges leállása miatt.

A Föld mágneses terét a bolygó belsejében kavargó olvadt vas áramlásai keltik. Elég kaotikus ott benn a helyzet, bonyolult mágneses mintázat alakul ki, amit rettenetesen nehéz modellezni, pláne az alakulását megjósolni. Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy 2016-ban Dél-Amerika alatt volt egy szokatlanul erőteljes geomágneses hullám, valószínűleg hozzájárulva az újabban észlelt váratlan változásokhoz.

Azt azonban még mindig nem értik, miért gyengül ilyen furcsán a Kanada alatti mágneses tér.

Azt hihetnénk, hogy ez az egész igazából mindegy. Viszont a helyzet az, hogy a mágneses tér a navigáció lényege. A legnyilvánvalóbban ezt az iránytű mutatja, de a fejlettebb navigációs rendszerek is a mágneses tér segítségével tájékozódnak. A mostani anomáliák nem borítják fel a navigációs rendszereinket, de az egészen biztos, hogy ezt az ügyet a geológusoknak uralniuk kell.

Még az is lehet, hogy a mágneses tér irtózatos változásai előtt állunk. A kutatók tudják, hogy létezik egy „pólusváltásnak” nevezett jelenség, amikor a pólusok szó szerint felcserélődnek. Ez utoljára 781,000 évvel ezelőtt fordult elő, de úgy tudják, hogy a Föld 20millió éve során 300,000 évenként történt (kivételek persze voltak).

Forrás: iflscience.com

Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok