8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A 14 éves zeneszerző csodagyerek nagy mutatványa

Alma Deutscher kedves angol kislány - és hatalmas tehetség. Még csak 14 éves, de máris nagy név a zenei világban. Zeneszerző, zongoravirtuóz és hegedűművész. Megdöbbentő tanújának lenni egy ilyen zseniális kreativitás megnyilvánulásnak! - videóval

Alma Deutscher hat éves korában zongoraszonátát komponált, hét éves korában Hamupipőke címmel operát írt, most pedig új oldalával lepte meg a közönséget a 60 perc amerikai beszélgetőshow-ban:

Scott Pelley, a műsor házigazdája meglátogatta, négy hang(jegy)et húzott ki egy kalapból, és végignézte, ahogy Alma a zongoráján dalt komponál erre a négy hangra.

Miután Scott kihúzta a hangjegyeket, és megmutatta azokat Almának, ő elénekelte azokat, lejátszotta a hangokat a zongorán, majd gondolkodott.

– A legfontosabb nekem a dallam – magyarázta –; nem az a célom, hogy nagyon bonyolult és komoly legyen a dalom, hanem az, hogy az emberek hallani akarják és élvezzék.

Alma előre-hátra ingatta a fejét, ahogy komponálta magában a dalt. A szeme is mozgott az elképzelt ritmusra.

– A dallammal van úgy, hogy csak egy hangot hallok magamban, máskor egy egész zenekart – mondta -, de az igazán nehéz rész akkor következik, amikor nekiül az ember, hogy kialakítsa a melódiát. Egy valós történetet akarok elmondani a muzsikával.

Alma pár perc alatt elkészült a komponálással. Még néhányszor elpróbálta a négy hangot, azután eljátszotta a dalt. Mestermű lett! Valóban elérte vele a célját: elmondott egy történetet. A zenéje szépen, könnyedén áramlott a magas és a mély hangokon, gyors és lassú részeken át.

Scott megdöbbent tanúja volt a zseniális kreativitás megnyilvánulásának.

A csodálatos zongorajáték után megkérdezte Almát: újra tudná-e alkotni a dalt. Alma azt válaszolta: nem. – Nem emlékszem a teljes improvizációra – felelte -, ez sohasem megy. Lehet, hogy leírom majd a dallamot a jegyzetfüzetembe, mert azt hiszem, elég szép kis dallam. Talán felhasználom majd, ha komponálok valamit. De a teljes improvizációra soha nem tudok visszaemlékezni.

Az elhangzott dal tehetségről árulkodik, akárcsak a csodagyerek többi nagyszerű videója. A hegedűversenye egyszerűen lenyűgöző. Szépen és hatásosan játssza Mozart C-dúr No. 8 K. 246 zongoraversenyét. Ez a fiatal művész az álmai követésével ámulatba ejt majd mindannyiunkat.

Forrás: http://news.shareably.net/

Ha érdekelnek további meghökkentő hírek, teljesítmények, böngéssz az alábbi témánkban. Sőt, a csúszka segítségével azt is megnézheted, mit olvastak mások!
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok